Всички обичат Кърт Кобейн, всички обичат Сиатъл

Ако Кърт Кобейн беше жив, днес щеше да навърши 52 години. Покойният фронтмен на една от най-знаковите групи на всички времена – Nirvana, е роден на 20 февруари 1967 г. в Абърдийн, САЩ. Той се самоубива на 5 април, 1994 г. в Сиатъл, след като взема фатална доза хероин и се прострелва с пушка. Тогава Кобейн е на 27 години.

Много са конспиративните теории, според които след такова количество наркотик, което е било открито в кръвта на музиканта, той не би могъл да вдигне пушката и да се застреля. Най-популярното съмнение относно смъртта му е убийство, а основните  подозрения за извършител на престъплението падат върху Къртни Лав – негова съпруга и майка на детето му. Подобни твърдения така или иначе никога не са намерили потвърждение и остават само в сферата на конспирациите.

След случилото се с фронтмена на Nirvana идва и краят на съществуването на групата. Това предвещава залязването на гръндж вълната, която също като Кобейн има ярък, но прекалено кратък живот. Наследството, което оставят Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, Alice in Chains, Temple of the Dog, Stone Temple Pilots и много други гръндж банди и днес живее пълнокръвен живот в сърцата и фонотеките на милиони фенове.

За да потвърди това Елена Розберг покани журналиста Петър Хераков, който стои зад идеята да бъде издадена книгата „Всички обичат Сиатъл” на български език. Това е първото подобно издание на нашия пазар, което съдържа колосалната бройка от 250 интервюта с музиканти, продуценти, автори и много други хора въвлечени в гръндж вълната през 90-те години на миналия век.

Елена Розберг и Петър Хераков

Автор на книгата е журналистът Марк Ярм, който посвещава три години за интервюта и срещи с всички замесени, които са все още сред нас. В изданието има интервюта на почти всички живи герои от Сиатълската вълна, сред които Дейв Грол, Еди Ведър и др. Феновете ще прочетат думи от дневника на Кърт Кобейн, подробности за самоубийството му, както и много истории за покойния фронтмен на Alice in Chains – Лейн Стейли.

Освен големите имена,  читателите ще се запознаят и с чисто нови герои, които не са станали световно популярни, но са имали активно участие в гръндж вълната. На страниците на „Всички обичат Сиатъл” има и много детайли за медийния балон около гръндж музиката и залязването на жанра от голямата сцена. Подробности от Петър Хераков:

Още от подкастите на Triple E.Y.E ТУК