За духа на уличните фестивали, музиката и колекционерската страст – организаторът на „София Винил Фест“ и Street Food Fest

Драгомир Димитров е директор на Женския пазар в София

Фестивалите са празниците на града. Това са събития от модерната градската култура, които ни карат да обръщаме внимание на акценти от нея, да събуждаме своите инстинкти и да създаваме любов с тази култура. Уличните фестивали ни дават възможност да развиваме хобитата си и да се наслаждаваме на удоволствията от живота. Каквито са музиката и храната.

Това споделя организаторът на „София Винил Фест“ и Street Food Fest Драгомир Емилов Димитров, който е гост на Евелина Павлова в подкаста на Triple E.Y.E Project:

 

Конкретния повод за разговора е третото издание на  „София Винил Фест“, което предстои тази събота на Женския пазар. Ценни плочи, музика на живо, базар, вкусна храна, и общуване с приятели ще открият там ценителите на винилите. Събитието ще бъде на терасата пред галерия „Сердика“ от 10 до 18 часа. Входът е свободен.

vinil fest
Шефът на общинския пазар е организатор на фестивалите и тотален фен на винила

„Искаме да покажем, че това хоби съществува и става все по-модерно да слушаш музика от физически носители.“ Драгомир е сигурен, че винилът се завръща като явление в музикалната култура, тъй като носителите, които могат да бъдат открити на фестивала са много интересни, автентични и често са произведения на изкуството. Има и много плочи на модерни изпълнители, казва той.

През последните три години в Англия например се продават три пъти повече винили, отколкото музика на други носители. Купувайки си винил ти подпомагаш и творците, които харесваш. Невероятно е усещането да държиш плочите на звездите от 60-те или 70-те години на миналия век, когато са се формирали най-великите рок групи, споделя колекционерът и музикален фен Драгомир.

На „София Винил Фест“ се събират най-различни хора, обединени от любовта им към музиката. На снимката с певицата Белослава

Той например има цялата дискография на Pink Floyd и Led Zeppelin у дома. Сравнението, което Драго прави на слушането на музика от винил е с четенето на любима книга на хартия, съпоставяйки ги с дигиталните им формати.

Другият фестивал, който директорът на Женския пазар прави е Street Food Fest. Причината събитието да бъде точно там е желанието му това знаково място в София да се превърне в модерна градска среда, която да привлича чужденците още повече, а и хората да остават там малко по-дълго. Не само да пазаруват, а да хапнат и да пийнат, обединени от своя култ към хубавата храна.

Какво още предлага Street Food Fest, къде са най-интересните подобни фестивали, на които Драгомир е бил, и какво прави София толкова жив и интересен град – ще чуете в подкаста по-горе.

Всички подкасти на Triple E.Y.E Project може да откриете в профилите ни в Soundcloud и Spotify.