За виното в ресторантите и винените барове

След шатото или казано по нашенски – избата, виното има своя втори дом във винения бар. София не е град, който има много с какво да се похвали относно наличие на добри винени барове или специализирани ресторанти, но все пак има няколко места, които заслужават да бъдат отбелязани. Кои са те, и какво определя качествата им – това разкрива издателят на специализираното издание DiVino – Емил Коралов, в пореден епизод на подкаст рубриката ни TAKE THIS BOTTLE.

Всичко за виното от Елена Розберг и Емил Коралов

Виненият бар е място, в което има изключително голям избор на вино, което можеш да си поръчаш на чаша. Храната тук не е водеща – хапки, тапас или разядки, като тя има за цел да придружава чашата.

wine bar

Един от най-интересните винени барове, в които Емил Коралов е бил, се намира в Полша – държава, в която предпочитат концентратите, но това не пречи страната да е интересен пазар, на който има и един сериозен износител от българска страна – „Катаржина”.

На разходка из винените столици на Европа

Друго място, което е забележително с винените си барове е Лондон. Там се намира Vagabond – верига от винени барове, в които човек сам си сипва виното – дали за дегустация или за пиене. Има сервитьори, които обслужват само за носенето на храна. В едно подобно място има около 300 вида вина, които може да се пробват. Влизането вътре става с предварително заредена карта, с която си плащаш за дегустацията. Вината се съхраняват в специални машини, които не допускат въздух, и запазват качествата им максимално дълго.

vagabond wine bar

Най-добрите български вина

В България надценките на виното в ресторантите са много по-големи, отколкото предполага за човек да се отпусне и да консумира с удоволствие. Те могат да стигнат 200-300 процента. В една Италия например има вина, които са малко по-скъпи от тези в супермаркетите. Другият въпрос е, че вината в магазините и ресторантите не би трябвало да са еднакви. Нещо, което отново не виждаме у нас, казва Емил Коралов.

Най-големият критик във виното или защо се правят винени класации

Друг проблем е, че много често в България, която е голям производител, в ресторантите не преобладава родното производство. Концепцията при предлагането, възможностите за избор на чаша, и не на последно място – цената, са вероятно трите най-важни белега на качествения винен бар.

Чуйте още много любопитни факти за винените барове в специалния ни подкаст:

Всички подкасти на Triple E.Y.E Project може да откриете в профилите ни в Soundcloud и Spotify.