Захари Карабашлиев за „Варна Лит“ и как децата ни да заобичат книгите

zahari karabashliev varna lit

На празничния 24 май сме заедно с писателя и основател на фестивала „Варна Лит“

Наближава стартът на третото издание на литературния фестивал „Варна Лит“, който бързо се превърна в едно от най-значимите литературни събития извън столицата.

Между 29 май и 1 юни във Варна ще бъдат Жером Ферари, Томас Макгонигъл, Саулос Шелтянис, Захари Карабашлиев, Теодора Димова, журналистът Бойко Василев,  актьорите Александър Алексиев,  Християна и Ивайло от Айде.бг, доц. Пламен Дойнов, Стефан Цанев, Мария Лалева, Мария Донева, Мартин Колев, Радостина Пеева, Весела Фламбурари, Никола Райков, Добромир Байчев, Людмил Станев, Даниела Викторова, Искра Урумова, илюстраторите Катрин Ефтимова и Виктория Роянова и др.

Специални гости ще бъдат Дмитрий Глуховски (авторът на поредицата „Метро 2033“, вдъхновила популярната компютърна игра, на романите „Бъдеще“, „Текст“ и сборника „Разкази за родината“), писателката Нарине Абгарян („Три ябълки паднаха от небето”, „Манюня”, „Хората, които са винаги с мен”, „Да живееш нататък”). Виж повече за програмата на фестивала ТУК.

Старт на литературния форум ще даде връчването на Европейската награда „Димитър Димов”, на 29 май от 18:30 ч. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев”.  Следват четири дни, изпълнени с разнообразни събития, свързани не само с литературата, но и с всички сфери на изкуството. Фестивалът ще бъде закрит с концерт на Миленита, разказа в нашия подкаст основателят на фестивала – писателят Захари Карабашлиев.

Как децата ни заобичат книгите

„Философията на „Варна Лит” е следната: култура и образование трябва да се срещат и да си говорят. Ако децата не познават авторите, които творят днес, те няма да се превърнат в утрешни читатели, посетители на театър или кино. Ако не полагаме грижа за духа на децата в училище, после няма как да очакваме , че те ще се превърнат в духовни и мислещи същества, казва Карабашлиев.

Елена Розберг и Захари Карабашлиев

В рамките на четирите дни на „Варна Лит“ писателите ще се срещнат с децата от близо 60 училища. Те ще проведат открити уроци, беседи, четения – всеки според собствения си авторски натюрел.

След огромния успех на есето на второкласника Йоан Костов от миналата година на тема: „Писмо до мен след 10 години“, тази година  също има ученически конкурс.

Той се казва „Истории и истории”, като идеята е да потърсим себе си чрез нашата родова памет и наследство, разказа още Захари Карабашлиев пред Елена Розберг за tripleeye.bg.

Всички подкасти на Triple E.Y.E Project може да откриете в профилите ни в Soundcloud и Spotify.