Фестивал ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2021 – да поставим правата на сцената

Заповядайте на Фестивала на 26 август 2021 г., от 16:00 часа, пред Лятната сцена в Борисова градина!


Фестивалното лято в сърцето на столицата е в разгара си! След Фестивала на социалното предприемачество продължаваме да се събираме и да говорим за още една значима тема – човешките права през погледа на изкуството. Тази година 90 артисти от страната и чужбина се включиха в четвъртото издание на конкурса за социално ангажирано изкуство ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2021, организиран от Български център за нестопанско право. След като виртуалната публика избра своите фаворити в категориите ИЛЮСТРАЦИЯ, ФОТОГРАФИЯ и ТЕКСТ, дойде ред да разберем кои са тазгодишните автори и техните произведения, които професионалното жури отличи. Чрез темата на конкурса беше провокиран творческият поглед на артистите върху дигиталното презареждане на правото ни на сдружаване, на мирни събрания (протести) и свобода на словото. И как всъщност се случва упражняването на тези права във виртуалния свят.

Кои са отличените творби и техните автори ще стане ясно на Фестивала ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2021. Събитието се проведе на 26 август 2021 г., от 16:00 до 22:00 часа, пред Лятната сцена в Борисова градина, София! Входът е свободен.

Организаторите са подготвили набор от музикални, танцови, творчески и гражданско-образователни активности, подходящи за малки и големи! Ето и акценти от фестивалната програма:

16:00 – 16:30 | РАБОТИНИЦА DRUM CIRCLE С ЯМБАДОН

Под ритъм насоките на талантите от Ямбадон ще се създаде музикален кръг с ударни и перкусионни инструменти, който ще покаже колко сила и какъв живец се крият в ритмичното сдружаване.

16:40 – 17:10 | РАБОТИЛНИЦА ЗА АФРО ТАНЦИ С МАРИЯ КОСА

Кой каза, че трябва да летим до Африка, за да се потопим в енергичната танцова култура на горещия континент? Там където има ритъм, се ражда и танцът. В улавянето на неговата енергия ще помогне Мария Коса и нагледно ще покаже как чрез изкуството говори за солидарност.

17:20 – 17:50 | РАБОТИЛНИЦА ЗА SWING ТАНЦИ СЪС SWING SOCIETY

Лени и Миро от Swing Society ще ни обединят в пулса на едни от най-енергичните и забавни танцувални стилове. Ще демонстрират как се танцува на суингинг джаз музика заедно с партньор с първи стъпки в най-популярния суинг танц – Линди Хоп.

18:00 – 19:00 | ТВОРЧЕСКИ АКТИВНОСТИ НА ГРАЖДАНСКИЯ БУДИЛНИК ЗА ПРЕСЪЗДАВАНЕ НА ПРАВА И ИГРАТА „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК“

В трите творчески ъгъла около Лятната сцена успоредно ще се проведат 5 тематични активности:

РИСУВАНЕ – Всеки любител на рисуването ще има възможност да сподели своето виждане за гражданските ни права, като на специална картичка „довърши“ или „продължи“ историите на илюстрации, наградени в предходни издания на конкурса.

СНИМАНЕ – Под зоркото око на граждански активния фотограф Тихомира Методиева – Тихич всеки, екипиран с камера или смартфон, ще получи инструкции как да открие примерите на сдружаването около нас и да ги улови през обектива си в парковата обстановка.

ПИСАНЕВ дума, стих или хайку ще може да запишете своето послание за значимостта на сдружаването, мирните протести и свободата на словото върху стената на Гражданския Будилник. Вдъхновение може да почерпите от дебата за гражданските ни свободи, който ще развихрят студентите по право от ELSA Bulgaria.

Игра за малки и големи „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК“ – Потърсете жълтото петле на Гражданския Будилник около фестивалната зона и научете какво означават правата на сдружаване, на мирните събрания и свободата на словото през примери от живия живот. За открилите отговорите на всички загадки ще има и специални награди!

ЗАБАВНИТЕ ИГРИ НА ТРОТОАРАако сте фенове на зарибяващите настолни игри в голям формат, не пропускайте да минете и през ъгълчето на Читалище ТРОТОАРА и да покажете в коя игра сте мастър!

19:00 – 20:00 | НАГРАЖДАВАНЕ НА АВТОРИТЕ В КОНКУРСА „ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК“ 2021

На церемония, водена от Ива Дойчинова и Евелина Павлова от Triple E.Y.E Project, ще бъдат обявени отличените артисти и техните творби в четвъртото издание на конкурса за социално ангажирано изкуство. На събитието ще бъдат изтеглени и победителите в томболата от онлайн гласуването на публиката. Ще има награди и за най-активните участници във фестивалните занимания.

20:00 – 21:30 | КОНЦЕРТИ

20:00 | ACOUSTIC SOUL JAZZ BAND – помните ли работилницата по суинг танци от по-горе? Тук ще е времето да упражните наученото с джипси суинг джаз бенда под мекия глас на френския акордеон! Чуйте само какво ви очаква!

20:50 | THE CASE – те са млада, различна и енергична банда. Свирят тонове авторски рок парчета с фюжън елементи. Чуйте ги тук!

Детайли с елементите от фестивалната програма може да следите във Фейсбук събитието.

Инициативата се реализира с финансовата подкрепата на Столична община по СП „Култура“ за 2021 г. и Фондация „Америка за България“ и в партньорство със Загорка АД. Медийни партньори на събитието са OFFNews, Triple E.Y.E Project, Списание 8 и НПО Портала.

_____________________

Автор на заглавната илюстрация „Заразно добро“ е Таня Божинова, отличена в категория „Илюстрация“ на конкурса „Граждански Будилник“ за 2020 г.