Поеми контрол върху диабета с д-р Мария Николова: Да бъдем балансирани и да се забавляваме

Ако човек цял живот се храни като човек със захарен диабет, той никога няма да се разболее от това. Добрите навици стоят в основата на добрия начин на живот- казва специалистът по хранене д-р Мария Николова, която всекидневно консултира пациенти с това заболяване.
Наднорменото тегло е една от причините за отключването на диабет тип 2. По нейни наблюдения свръх теглото и комбинацията от наднормено телесно тегло и други кардио-метаболитни състояния, сред които и захарния диабет и нарушенията при обмяната на въглехидратите, са широкоразпространени проблеми, които засягат и деца и зрели хора.  Те, обаче, могат да бъдат решени, е мнението на д-р Николова.

Съвременните препоръки за здравословно хранене са препоръчителни и приложими за хората, които живеят със захарен диабет. Редовното хранене с прясна и сезонна храна, достатъчен сън, избягване на стресови ситуации, физическа активност, съблюдаване на правилните дието-терапевтични подходи и предписаната медикаментозна терапия- това са начините да бъдат постигнати поставените таргет цели за контрол на захарния диабет и да имаме добър гликемичен контрол.

Като държим под контрол заболяването, отдалечаваме проявите на усложненията му- напомня д-р Николова в интервюто на Елена Розберг по въпросите на превенцията и контрола върху заболяването.

 

Захарният диабет е световен проблем с нарастваща честота и огромни разходи, което го прави едно от най-значимите социални незаразни заболявания. По последни данни на Международната диабетна асоциация броят на възрастните пациенти с  диабет по света е 537 милиона души, като в България засегнати са над 450 000 българи. Затова за десета поредна година от фармацевтичната компания Sanofi България организира образователна кампания за необходимостта от редовни прегледи и изследвания на кръвната захар за поддържане на добър гликемичен контрол.