Хари Потър тур и преоткриването на Лондон

Има поне два начина да паднете на земята, докато се разхождате в Лондон и чуете „Stupefay“! Първият е да сте от участниците в Хари Потър тур и да участвате във възстановката, вторият е да сте минувач, случайно попаднал на ентусиаст, който маха с хартийка и ви омагьосва.

Турът, привличащ стотици туристи на ден, започва от Палас тиътър, в който с феноменален успех продължава да се играе постановката „Хари Потър и прокълнатото дете“.

Вдъхновена от моите две деца и техните приятели, подарявам точно това преживяване и на себе си.

Покрай поколението, оформило мирогледа си с книгите и филмите за Хари Потър, попадам в категория „майки, които не са мъгъли“. А именно – вярвам във вълшебството.

В Лондон тази вяра определено ми е нужна, за да го харесам отново. Това, че е огромен, скъп, пренаселен и мръсен – не е новина. Моят проблем беше, че не мога да се свържа с автентичността на този град.

Червените телефонни кабинки, дабъл декърите и старите черни таксита са добре изчислена бутафория, в която няма нито живот, нито смисъл. Декор.

Кафявите води на Темза се свързваха със сивото небе и безкрайната тълпа в безцветие и въпрос – ако не бяха хората, с които съм тук и при които идвам – защо да избера това място изобщо?

Хари Потър тур ми „курдиса часовника“, поне като едно добро начало за препрочитане на Лондон.

Театралната постановка „Хари Потър и прокълнатото дете“, стартира през 2016 г. Продължава над 5 часа с няколко антракта, билетът струва минимум 300 паунда за двете части, а местата са запълнени до края на януари 2021 г.

С подобен успех може да се похвали само мюзикълът в Ню Йорк, спечелил награда Тони, но според гордия ни гид – интересът към театралния спектакъл в Лондон е чувствително по-голям.

Ние разбира се, не сме част от това преживяване, само стоим пред Палас тиътър и тръгваме по улиците на града, водени от таблета на водача ни. Той прилежно ни показва кадри от филмите и ние буквално сме заели части от плочките, върху които са заснети емблематичните сцени. Отговаряме на въпроси и трупаме точки по символната система на различните училища във визията на Джоан Роулинг.

Разбираме, че вече марката Хари Потър е донесла на Великобритания повече пари и имидж от всичко създадено в последните две десетилетия.

Уважаваме и факта, че Джоан лично е поставила две твърди условия пред продукционната къща за реализацията на филмите: целият каст да е от британци и филмът да е заснет на територията на Острова.

Изборът на тези емблематични за Лондон места е свързан с толкова история, колкото Хари Потър сам не може да отбележи. Улица на 400 години, приютила спомен за Волфганг Амадеус Моцарт, свирил в Лондон, когато е на 9 г.

Друга улица, на която са заснети няколко емблематични продукции– за Шерлок Холмс, Хари Потър и Мери Попинз. Тя е преживяла големия пожар в града през 1666 г. Причудливите й форми и издутите прозорци говорят за строежите през няколко десетилетия на различни части от нея.

Преминахме през най-тясната уличка в Лондон с гордо име Bryges place, а широчината й е с раменете на непомирисал фитнес мъж.

Легендарна гара, от чиято платформа 9 е родена идеята за платформата 9 ¾ в книгата на Роулинг.

Скотланд Ярд такъв, какъвто вече не съществува, но с „Министерството на магията“ под плочника.

Възстановеният театър Глоуб, който няма нищо общо с Хари Потър. Но, както казах, турът е повод да разбереш „духа вълшебен“ и да не си прост мъгъл-турист;

Образът на Шекспир върху стените вдига рейтинг-звездите на града, който иначе рискува да се превърне в обширна търговска площ.

Имам повод да танцувам в Лондон, особено след едно гръмко „Stupefay“, извикано от едната ми дъщеря, докато голямата се просна на паважа, покосена от магията.

Понякога магията може да прерасне във вълшебство. Успях да видя мъничко от един стар град в благородството и автентичността му. Поне малко да се сприятеля с духа на Лондон. И за пръв път лично да усетя основанията за Брекзит.

Този град трябва да се освободи от тълпите туристи – включително мен, гастарбайтери и временно-пребиваващи. Лондон заслужава да остане град за творци, пазители и поклонници.

Oще от пътешествията на Ива: