Ива Дойчинова представя един народен будител и родолюбец: Професор Минко Балкански

Професор Минко Балкански е един от най-известните учени в областта на физиката в световен мащаб. Въпреки че животът му преминава извън пределите на нашата страна, професорът не спира да благотвори за България.

Чуваме името му често покрай наградите, които получава – орден „Стара Планина“, „Будител на годината 2018“,  „Евлоги и Христо Георгиеви“ и много други.

Бившият президент Росен Плевнелиев награди професор Балкански за личност допринесла за развитието на страната

Минко Балкански е роден през 1927 г. в село Оряховица, до Стара Загора. Там е базирана фондацията му „Миню Балкански“, като бившите магазини и къщи на семейството са преустроени в учебна зала, пансион, библиотека, компютърен център, фитнес и музей.

През 2006 година проф. Балкански създава Национален институт по образование. Делото му е посветено на възпитанието на младите хора в основните ценности на гражданското общество, както и с опазването на културата в по-малки населени места.

Тъгата на професора е, че у нас все още липсва сериозен интерес и не се отчита важността на подобно образование. А, по думите му, едно силно гражданско общество е определящо за стабилността и просперитета на една нация и е ключ към възможността на гражданите да определят политиките и да влияят пряко на политическите процеси.

„Трябва да се създаде гражданско общество в България и аз няма да се откажа“, казва професорът, и дава пример с френската образователна система, където този учебен предмет е задължителен.

Фондацията „Миню Балкански“ организира още ежегодно състезание по физика и математика за гимназисти. Най-добрите получават стипендии за двугодишно обучение в престижния лицей „Луи Велики“ в Париж. Също така тя подкрепя талантливи български студенти, а често прави сериозни финансови дарения към наши училища и университети.

„Щастието е, когато направиш някой друг щастлив“, казва професор Минко Балкански в интервю на Ива Дойчинова за tripleeye.bg.

Абонирайте се за видео канала на Triple E.Y.E Project ТУК