Арх. Борислав Игнатов: София на нова скорост

София е градът, в който живеем, в който обичаме и който обичаме. И ние, и арх. Игнатов – новият ни гост в подкаста Личности с Елена Розберг.

Разговаряме с Борислав за неговите виждания за развитието на града ни, за мерките, които могат да се предприемат, за да превърнем София в града, който искаме да бъде.

Освен, че е един от водещите млади български архитекти със забележително образование и професионално признание, Борислав е активен спортист, в града се движи с велосипед и обожава планината.

Смятаме, че е едно от съкровищата на София, което бързаме да ви споделим:

Борислав Игнатов е роден на 21 май 1972 г. във Варна. Завършва архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София със специалност „Градоустройство“, през 1995 г. и започва работа като архитект на свободна практика.

През 1999 г. продължава професионалната си кариера в архитектурното бюро William Rawn Associates в Бостън, САЩ. През 2001 г. се премества в Ню Йорк, където работи по проекти, свързани с изграждането на болници, университети и жилищни сгради в една от най-големите световни архитектурни фирми Perkins and Will

Завършва Advanced Architectural Design в Колумбийския университет на Ню Йорк и е поканен да преподава в същия университет в катедрите „Концептуална архитектура“ и „Опазване на историческото наследство“.

През 2007 г. основава архитектурното ателие Bignatov Studio New York. През 2009 г. се завръща в България и работи по български и международни проекти. Във връзка с разработван проект за голяма крайбрежна търговска зона в Шънджън, през 2011 г. живее между Сиатъл и Хонгконг.

Негови проекти като Conservatory House, Equinox House, Genua Office Building са отличени в редица издания издания по света и попадат в престижния архитектурен алманах 1000 x European architecture. Притежава пълна проектантска правоспособност в България, Европейския съюз и в щата Ню Йорк, САЩ.

Още от Елена Розберг