Кой е Доктора, който 22 години прави Bansko Jazz Fest?

Снимка: Архив Джаз Фестивал Банско
Вече 22 години Банско събира световни имена в джаза на сцената на Bansko Jazz Fest.
През годините видяхме на живо гениални музиканти, които можете да видите и на афишите на култовите джаз клубове Ronnie Scotts , Blue Note-
Пати Остин, Кенди Дълфър,  Incognito, британците от Matt Bianco, Омар Хаким, който е един от най-големите барабанисти на нашето време, работил с Дейвид Бауи, Стинг, Майлс Дейвис и др.

Тази година Bansko Jazz Fest 2019 е посветен на фънка. People, get up and drive your funky soul!

Дни преди старта на фестивала решихме да ви разкажем историята на един от най-колоритните джаз форуми в България, от първо лице, в личен разговор с неговия създател д-р Емил Илиев.

Как започва всичко?

Рационално, започна от желанието ми да развием Банско като атрактивно място за хората не само през зимата, но и през лятото. През лятото Банско беше много пусто. Казах си, тук има хотели, къщи за гости и ако няма целогодишен туризъм, това ще е пагубно за хората.

Снимка: Архив Джаз Фестивал Банско

Прав си, един фестивал може да оживи града, но защо джаз?

Тук идва и романтичната част от историята! Аз имах еднa клиника по акупунктура, която беше в планината, на магично място- нарича се Бетоловото. Беше много красиво място, разкошни гори и там лекувах своите пациенти от Австрия , Германия. Швейцария, Холандия, които идваха всяко лято. Когато дойдат такива пациенти и останат в клиниката 2-3 седмици, трябва да ги забавляваш. И колкото и да е красива природата, и колкото и да е полезно лечението, винаги има нужда от култура. Това е нещото, което и в момента липсва на нашия туризъм.

Тогава канех много изпълнители да правят различни концерти – поп, класически, оперни и джаз музиканти, пианисти и певци. Имахме тематични вечери- вечер на суинга или диксиленд вечер.

Снимка: Архив Джаз Фестивал Банско

Идваха знаменити изпълнители, като Людмил Георгиев, Вили Казасян, Пепи Славов (баща) и изнасяха концерти. Незабравими вечери! Кметовете на Банско и Разлог по това време идваха редовно на тези събития, но накрая пространството ни отесня и не можеше да побере и човек повече.

Така предложих на кмета да направим фестивала на площада в града. Той много се притесняваше, защото Банско беше в тежка криза, и се питаше как ще погледнат хората на джаз фестивал при положение, че градът има толкова проблеми. Аз го уверих, че ние сами ще го финансираме, само да ни дадат пространство.

Горското ни подари материал, сковахме сцена, намерихме си озвучаване, и така се случи първият фестивал. Струваше ни 7000 долара.

Успяхме да доведем и една от легендите на джаза- Скот Хамилтън. Месец преди това, аз го видях на фестивала във Франкфурт. Поканих го и му казах : „Искам да направя един джаз фестивал в едно българско село. Не знаеш нито селото, а може би и България не знаеш, но ще бъде голяма чест, ако дойдеш.

Снимка: Архив Джаз Фестивал Банско

Той не просто се съгласи, прие безусловно. Така на първия фестивал имахме една истинска легенда. Заради него трябваше да спретнем и боядисаме стаите в хотела, постарахме се да го посрещнем подобаващо, гощавки и разходки сред старите бански къщи. Той остана впечатлен и започна навсякъде по света, където имаше участие да пита „знаете ли къде е Банско.“ Скоро доста големи джаз имена вече знаеха за Банско.

За 20 години фестивален живот сигурно имаш много незабравими срещи. С кои от звездите на фестивала се сприятели?

Много са, но ето например, срещата с Фреди Кол. Бяхме нераздели с Фреди. Легенда! Той дойде в Баснко със своя квартет и ми разказваше много интереси неща за своя брат Нат Кинг Кол и за племеницата си, Натали Кол. Брат му е бил пианист в бар, където заради сегрегацията само белите можели да влязат. Един бял гост на бара се напил, извадил пистолета и казал „пей“.

Така Нат Кинг Кол, който до този момент е само и единствено пианист, открива че има интересен тембър и че публиката го обича. И така тръгва неговата певческа кариера. Фреди беше много земен. Една вечер бяхме в Бараковата маехана. Там аз знам едни атрактивни музиканти, пеят малко фалшиво, но са добронамерени симпатяги.

Снимка: Архив Джаз Фестивал Банско

Репертоарът им е цигански и македонски песни. Мениджърката, хладнокръвна германка, твърдеше, че Фреди е много резервиран и притеснителен човек. Представете си колко беше изумена, когато Фреди Кол се качи на масата да танцува на фона на мекдонско-цигански ритми. Станахме приятели и със саксофонистката Кенди Дълфър и тя няколко пъти се връща в България, на Банско Джаз фест.

Има ли някого, за когото мечтаеше да видиш на сцената на фестивала, но не се случи?

Мечтаех за Рей Чарлз. Почти бях организирал неговото пристигане, преди 10 години. Обади му се журналистката Даниела Кънева, която го познаваше добре, но за съжаление го изгубихме в годината, в която планираше концерта при нас.

Много искам да видя Даяна Кроул. Но тя е непостижимо скъпа за безплатен фестивал.

Кои са акцентите на тазгодишното издание?

Започваме с Мейсио Паркър, легенда на музиката. Той идва и като вокалист, не само като саксофонист. Мейсио е един от създателите на фънк музиката.

Вдигате летвата още първата вечер!

Снимка: Архив Джаз Фестивал Банско

Да, но ние всяка вечер имаме по една звезда. Втората вечер ще слушаме друг голям фънкар Винкс.

В третата вечер имаме друг артист, работил с Мейсио и Джеймс Браун. Това е Джамал Томас. Предпоследната вечер ни гостува британската легенда от джайв музиката, артист, който е сред най-добрите интерпретатори на Луи Прима, Рей Джелато. Наскоро го слушах в лондонския джаз клуб Ronnie Scotts.

На пъпа на Банско ще слушаме музиканти, които свирят в такива култови места като Ronnie Scotts и Blue Note!

Да, последната вечер ще слушаме Томи Момрел и Ванеса Хейз. И двамата са били вокали на Инкогнито. Още няколко музиканти от формацията също са били част от Incognito, така че може да се каже, че ще слушаме почти Incognito.

Снимка: Архив Джаз Фестивал Банско

Това е моята музика, но защо решихте фокусът да е фънкът?

Искаме да образоваме публиката. Фънкът е фундаментално важен за музиката. Фестивалът събира три поколения в публиката и искаме да покажем на по-младите хора какво е качествена музика.

Международният джаз фестивал в Банско се провежда от 6 до 10 август на централния площад на града. Цялата програма можете да видите тук >>>