Д-р Галя Манчева от „Менторство за работещи майки“: Мъжете ни забравиха да са глава на семейството

Д-р Галя Манчева е предприемач, експерт по внедряване на международни банкови и счетоводни стандарти, автор на научни изследвания в сферата на политическия риск, но най-вече щастлива майка.

Срещаме се с нея, защото е успяла да намери баланса между всички женски роли – на любяща майка, на специалист в областта си и на щастлива жена. Стискаме палци в края на това интервю и ние да знаем каква е тайната 😉

Твоят проект “Менторство за работещи майки” резонира с всяка жена, която има в живота си и деца, и кариера, и семейство. Какво те подтикна да се захванеш с него?

Този проект сам дойде в живота ми чрез дами, които през годините се допитваха до мен по въпроси, свързани с родителството и начините, по които аз успявам да отглеждам децата си пълноценно, но наред с това постигам и целите, които си поставам.

И аз започнах, така на шега, да споделям от наученото и приложеното през годините.

То всичко беше следствие на мои многогодишни проучвания, свързани с децата и родителството, защото за мен самата да бъда добър родител на моите деца е винаги от първостепенно значение.

В рамките на тези проучвания аз достигнах до определени причинно-следствени връзки между една майка, нейното дете и работата й и дори личните й финанси, които до този момент все още не са систематизирани в литературата.

След като видях резултата от работата ми с тези дами, аз осъзнах, че всяка работеща майка има нужда от точно такава подкрепа и започнах работа по създаването на програмите в настоящия им вид, а именно 4-те модула – деца, личност, лични финанси и работа.

Менторството е все още не толкова популярна тема в България, но ползите от него са наистина невероятни. Една менторска програма те придвижва години напред, спестява ти много време, енергия, средства и стрес.

Аз самата, след като видях резултата от моите програми, се записах на три други едновременно и резултатите не закъсняха.

Какви са трудностите, пред които се изправят твоите клиенти?

Имат много страхове – да не останат без работа или доходи; да имат достатъчно добри доходи, за да отглеждат децата си; да съчетават работата си с грижите за децата; липсата на достатъчно време за себе си; липсата на достатъчно сили, за да се реализират професионално; смятат, че трябва да избират между професионалните си интереси и времето за детето.

И много други, разбира се!

Каква е ролята на мъжа/бащата в днешното определение за семейство?

За наше щастие ролята на бащата се увеличава в съвременното семейство.

Мъжете имат желание и се стараят да бъдат част от живота на децата си и да споделят грижите, ангажиментите и радостите около децата, но в културно отношение не са получили нужните знания в по-ранната си възраст. Това създава много дисбаланси в едно семейство.

Мисля, че и това е причината за ръста на разводите в България: живеем в много динамично и натоварено време, една работеща майка трябва да влага много от своята енергия в различни социални роли, а това неминуемо води до бързо изтощение. Неслучайно именно сега се появиха състояния като паник атаките и прегряването. Това е така, защото мъжът/бащата не успява с нужните темпове да навакса пропуснатите знания и да бъде адекватен на високата скорост, с която се случват нещата около него.

Жената/майката на свой ред няма времето и търпението да изчака мъжа до себе си да се научи и раздялата е неизбежна. Това разбира се, е съпроводено и с липсата на емоционална интелигентност в нашето общество. Не умеем да разговаряме, да си даваме обратна връзка помежду си и т.н.

Оказаха ли се жените по-силният пол?

Мисля, че това е риторичен въпрос! Дори, чисто биологично жените са по-силния пол, заради двете Х хромозоми, които ги правят по-устойчиви. Преди години живеех в Албания и там има един социален феномен, наречен “бурнейши” или жени-мъже. В България се излъчи филм за тях.

Това са жени, които поемат мъжката роля в едно семейство и трябва да се откажат от женската, като следват определени правила. Интересно е, но няма да влизам в повече подробности. Това, което искам да кажа с този пример е, че и в България има много жени-мъже, които обаче не се отказват от женската си функция, а започват да изпълняват и да съвместяват и двете роли едновременно. Ето това е нещо, което аз не одобрявам.

И пак се връщам на домашното възпитание на мъжете в България. За съжаление от години забелязвам тази тенденция, че едно момче много често не се възпитава и научава в семейството си, че трябва да бъде глава на своето семейство, как трябва да се грижи за съпругата, децата и дома си. И така жената иска – не иска се превръща насила в силния пол.

Аз лично не съм привърженик на този модел и смятам, че е важно повече мъже да осъзнават ролята си като глава на семейство. Правя препратка към други народи, в които момчетата се обучават от деца как трябва да се грижата за съпругата и децата си.

Има ли рецепта за живот с деца и кариера, но с малко стрес? Каква е?

Има, разбира се! Казва се менторски програми “Вътрешна хармония”. Това е вече наистина доказана рецепта, на чиито резултати аз всеки път се удивлявам, ентусиазирам и намирам сили да ги популяризирам, така че да достигат до повече дами, които да се възползват от тях.

Кой може да се обръща към теб за помощ? Как протичат срещите?

Аз работя само с целеустремени дами, които искат да постигат високи цели и да бъдат успешни, но наред с това да отглеждат пълноценно децата си. Аз им давам работещи стратегии как да управляват времето и енергията си по правилния начин, за да го постигнат.

Предлагам една безплатна опознавателна среща, на която дамата споделя своите трудности и заедно избираме най-подходящата за нея програма. Работя с едногодишни пакети, които се различават по интензивността на срещите ни, които са индивидуални и само онлайн.
Не работя с дами, които нямат хъс за промяна, които отлагат, които не са последователни и са нерешителни, които не прилагат наученото. При тях резултат просто няма!

Ти имаш още един проект, за който аз знам, вероятно са повече :), свързан със здравето на децата. Разкажи ни малко?

Всъщност са повече от един, да, но този, за който става въпрос, е Академия за детско здраве. Това е един амбициозен проект, който работи в посока профилактика и превенция на детското здраве или как да отглеждаме осъзнато и пълноценно здрави деца.

Хората, които ме познават знаят, че моята вечна страст и най-любима тема са децата. Всъщност на тях и посветен и следващият проект, на който вече е даден официален старт и това е Фондация “За по-здрави деца”, която също работи в тази посока.

В този смисъл и трите текущи проекта в България – фондацията, академията и менторските програми са свързани с децата и за мен беше въпрос на време да ги реализирам поетапно. Защото те са като различни части на един пъзел и всеки от своя ъгъл допринася за осъществяването на моята голяма мечта – децата на България да бъдат отглеждани осъзнато и пълноценно и да се превръщат на свой ред в успешни хора.

Откъде взимаш енергията си, сякаш е неизчерпаема 🙂

Благодаря ти за тази обратна връзка! Това е, с което помагам на дамите в моите програми – как да имат тази неизчерпаема енергия, за да могат да се справят във всичките си социални роли. Определено това е нещо, което аз считам за свое сравнително предимство и то е важна част от програмите.

Как се отрази изолацията на твоето семейство? Повлия ли на работата, отношенията?

Аз смятам, че в рамките на едно поколение е нормално да има сътресения от време на време. Лично нашето е преживяло Чернобил, режим на тока и на водата, хиперинфлация, купонна система и икономическа криза.

Важно е в такива моменти да се мобилизираме и да преминем през тях с по-малко стрес, като им отделяме и по-малко внимание.

Аз самата съм част от програма на бизнес ментор. С моя ментор, Александър Николов, който ми помага при създаването и реализацията на програмите “Вътрешна хармония” напоследък често говорим за нагласите.

В този смисъл, винаги е важно човек с каква нагласа подхожда към всяка ситуация. Аз обикновено съм човек, за който положителната нагласа към нещата от живота в много важна.

По тази причина, и при тази изолация аз подходих по същия начин. На нашето семейство тя се отрази добре – аз успях да свърша доста неща по всички текущи проекти, децата ми си починаха от иначе по-натоварения ритъм. Така че, не се оплаквам.

Ако можеш да синтезираш три прости съвета за жени, които сякаш все не успяват да намерят баланса в живота си, какви биха били те?

Това, на което наблягам в моите програми е, че баланс не е нужен, когато всеки постигне своята вътрешна хармония.

По тази причина, моят съвет е един: постигнете своята вътрешна хармония и пред вас всички пречки ще изчезнат!

Още за Галя Манчева и нейните програми за менторство на работещи майки можете да научите във Фейсбук страницата й