Проектът Киберпънк на ShadowDance: Бъдещето дойде, а технологиите ни завладяват отвътре

ShadowDance е онлайн списание за фантастика, култура и футурология. Срещам се с едни от създателите му Александър Попов и Жоро Пенчев. Поводът е  издаването на хартиено издание, посветено на киберпънка.

Момчета, първо ми разкажете какво е Shadow Dance?

Това е онлайн списание от фенове за фенове, което съществува над 20 години. В началото беше ентусиазиран проект на млади хора, които обожаваха фантастиката. Бяхме на 16 години, когато започнахме този проект.

Много лична енергия има вложена в него, от много хора. Тази обединяваща нишка, която намира нови измерения във времето, е разбирането, че фантастиката не е ограничена до тийн-годините ни, а тя е обществен проект, който има много какво да каже.

Фантастиката е ключово средство да си представим света и да говорим за него по смислен начин. Чрез този тип мислене можем да кажем неща, важни за обществото.

Защо избрахте киберпънк да е темата на следващия ви проект?

Киберпънкът сега преживява своя ренесанс. Движението се появява през 80-те с книгите за Блейдрънър и Невромантик.

Говори за отношението между хората и технологиите във времена, в които целият технологичен бум все още предстоеше.

В тази брой на Кибер Пънк се опитваме да разсъждаваме върху това защо точно сега се случва това завръщане.

Смятаме, че авторите от 80-те, които само са предполагали как биха се развили технологиите, са имали по-друго виждане за бъдещето, т.е за нашето настояще.

Те смятаха, че ще живеем в неонови градове с небостъргачи и затъмнено небе. Сега виждаме, че околния свят не е толкова различен, в сравнение с 80те, но технологиите са станали неразделна част от самите нас.

Ние сме контролирани от алгоритми, които направляват изборите ни във всяка сфера на живота – общуване, намиране на информация, пазаруване.

Трябват ни нови инструменти от изкуството, с които да мислим за тези трансформации.

Пънкът е бунтът в изкуството. Срещу какво?

Цари едно опасение, че светът и обществото се предават на големите корпорации. В ранните години на киберпънка главните герои са маргинали, които трябва да минат през мрежа от власт, създадена чрез технологиите.

Това бунтарство е важно да го има и днес, да е будно, да ни предпази от мрачното бъдеще, което киберпънкът рисува.

Интересният ни разговор продължава в подкаста ни, чуйте го: