Д-р Милен Врабевски преди европейското турне: Даваме алтернатива на чалгизацията

Билетите за предстоящото европейско турне на д-р Милен Врабевски и Intelligent Music Project са почти разпродадени. Това е висока оценка от меломаните, жадни за стойностна музика, за усилията, вдъхновението и смелия мащаб на проекта, в който участват световни звезди и някои от най-добрите български музиканти.

За пръв път в модерната ни културна история легендарен артист като Саймън Филипс се ангажира в изцяло български проект. Един от най-влиятелните музикални личности в света не само се включи отново в записите на IMP, но с желание повтори участието си като музикален копродуцент.

Как е възможно въобще да се осъществи такава мащабна идея? С намерения да разкрия това за запалените рок почитатели, се вмъкнах в студиото на д-р Врабевски.

Елена: Какво ще включва сетлистът на предстоящите концерти от европейското турне на IM?

Д-р Врабевски: Основно правим промоция на албумите Sorcery Inside и Life Motion, но ще има парчета и от предишните проекти. Показваме и брилянтните умения на Рони (вокалистът на днешния Rainbow) и Саймън Филипс като барабанист номер 1 в света.

Какво е участието на Саймън Филипс в концертите и в подготовката на новия албум Life Motion?

Той е нашата опора и топ музикален авторитет. Ръководител на екипа е и музикален ко-продуцент на споменатите по-горе мои последни два албума. С него записахме 4 от 5-те ми проекта. За пръв път ми се случи да ми предложи бонус две сола за най-новия албум Life Motion, по причина, че много е вдъхновен от проекта. Добави само: “Познайте към кои парчета съм ги предвидил”.

Ние, естествено, познахме и му предложихме да разработим с допълнителени инструменти едното от тях с тема от досегашното интро. Стана супер, а и на него много му хареса. Ще се радваме сега тази хубава енергия да я споделим с феновете.

Ако те върна назад- защо избра Саймън Филипс и го покани да се включи в проекта? Не се ли притесняваше, че въобще няма да получиш отговор или съгласие да се включи?

Не, нямах никакви притеснения. Бях длъжен да опитам. Материалът бе доста добър, отнесено към нивото на издадените албуми по света в последно време. Саймън много отдавна ми е любим барабанист. Убеден бях и че ще се свържа с други големи имена покрай него, както и стана.

Как се работи с Рони Ромеро? С какво той допринесе за новите записи?

Лесно. Като с голям музикант от световна класа. Той е отдаден на работата си и трябваше само да хареса проекта. Точно неговата вокална бленда ни трябваше, за да звучим максимално убедително. Музиката ми се развива и още с втория албум видяхме, че дори изключителен вокал като Джон Лоутън няма вече да ни е достатъчен.

Тогава се обърнах към Саймън Филипс и Джо Уилямс (Тото). След този успешен втори албум вече бе съвсем лесно да привлечем за следващите проекти Джон Пейн/екс ASIA/, Тим Пиърс, Нейтън Ийст, Карл Сентънс/Nazareth/, Рич Грисмън/River Hounds/, а Саймън веднага сформира група от топ-музиканти за американската версия на албума Sorcery Inside.

Ние имахме и наша версия и албумът е продукт от синергията на двете формации: българска и световна. На албум се падат по четирима основи вокалисти. Това е голямо богатство.

Кое беше най-голямото предизвикателство в работата по новия албум Life Motion? Кои са най-приятните изненади в него за теб?

Да напаснем блок хармониите по основните вокалисти. Всички са с различни бленди – Рони, Рич, Джон Пейн и Тони Кръмптън. От една страна не достигаме богатството на обертонове с изпети водещи и бекинг вокали от един и същи певeц. От друга – доста трудно се напасват хармонии по гласа на Рони, примерно и прочие.

Най-приятната изненада бе, че Рони научи наизуст целия албум, със солата на Бисер Иванов/китара/ заедно…

Трудно ли се прави европейско турне?

Не, но е трудно да събереш топ звезди, които са на върха на кариерата си за две седмици заедно… Примерно световният басист Нейтън Ийст участваше във джаз-фестивал в Щатите по това време, а на Джон Пейн му се появи ангажимент, докато се уговаряхме със Саймън… Иначе и те искаха да дойдат.

Как се промениха нещата от първия албум до сега?

Импровизираме успешно с разнообразни модели в стила, в който свирим, благодарение на подходящите вокални решения. Стават все по-убедителни посланията ни. Често се радвам, че вместо да чета беседи, успявам чрез музиката си да кажа много повече. Поели сме отговорност пред феновете си да създаваме алтернатива на чалгизацията…

Това е голям ангажимент, но за нас е радост. Ние обожаваме това, което правим и сме максимално искрени в посланията си. Това много помага, а имам щастието и звездите да са ни съидейници.

Как успяваш да съчетаеш различното звучене и стил на тези талантливи артисти, за да звучат хармонично и хомогенно в общ проект?

Всичко е въпрос на продуциране, а последното – на заслужено изграден авторитет. Тази формула работеше. Всички звезди видяха, че в България може да се прави качествен продукт, видяха автора, запознаха се с дейността и идеалите му… Това много помогна.

Коя е най-сладката част от подготовката на един нов албум?

Пътя от идеята до крайния продукт… От записаната от мен песничка с акустична китара, или пиано и вокали до завършено рок парче с топ-звезди в него. Това е незаменимо усещане, особено когато знаеш какво искаш.

Има ли човек от екипа, с чието мнение се съобразяваш най-много?

Да, моят музикален ко-продуцент Иво Стефанов, който всъщност продуцира мен… Той ме хваща още от уточняване на темпото, намира най-подходящата ритъм секция (за демото), изсвирва клавишните и всички оркестрации, точно както сме ги замислили. Имаме заупени прекрасни семплери, а Ивчо е много на “ти” с техниката и усещането за музикални послания.

След това Бисер добавя стойност на китарите и е качествен контрол за всичко, което правим. За да си представи реално парчето обаче, трябва да го изпее Боби Косатката.

Той слуша записаните от мен вокали няколко дни и идва да ги запише вече професионално. Така си представяме парчето най-добре. Нали се сещаш какъв певец съм аз…? 🙂 После идва Звездомиров, Стунджи и… аз съм потопен в цялата тази магия.

Това е голяма награда – да си заедно с тези хора. Върху всичко това качваме звездите, начело със Саймън, с който много се съобразяваме, но си държим и на собствената визия за парчетата.

Какви са най-смелите ти мечти, свързани с музиката и дейността на IM?

Пълни зали и послание, достигащо до огромен брой хора.

Какво е посланието на Life Motion?

Да поставяме акценти върху факторите, които сигурно движат живота напред, правейки го пълноценно съществуване, а не вегетация.

На 21 февруари от България стартира Европейското турне на INTELLIGENT MUSIC PROJECT и д-р Милен Врабевски с участието на Негово Рок Величество Саймън Филипс (Toto), чудовищният глас Рони Ромеро (Rainbow) и прогресивният вокал от Лондон Ричард Грисман (River Hounds). Първият концерт от турнето ще бъде във Варна, последван от Пловдив и София. Формацията ще се представи и пред публиката в Кьолн и Амстердам.

Като част от Intelligent Music Project на д-р Милен Врабевски, Филипс, Ромеро и Грисман, ще представят последния албум “Sorcery Inside”, както и албума “Life Motion”, който ще излезе през февруари 2020. Към звездното трио ще се присъединят някои от най-добрите български музиканти в лицето на Стоян Янкулов – Стунджи, Бисер Иванов, Боби Косатката, Иво Стефанов, Ивайло Звездомиров, Славин Славчев, Лина Никол, Самуел Ефтимов.

Феновете на рока ще могат да чуят хитовете от проекта на д-р Милен Врабевски Intelligent Music Project в изпълнение на световните звезди на следните дати:

21.02.2020 – Варна, Зала 1, Фестивален и конгресен център/ 20:00 ч.

22.02.2020 – Пловдив, Драматичен театър / 20:00 ч.

23.02.2020 – София, Sofia Live Club / 20:00 ч.

Медийни партньори на Европейското турне на Intelligent Music Project са Българската национална телевизия и радио Z-Rock.