Василена Лазарова: На състезание е важно да не си прекалено самоуверен, но и да не надценяваш конкурентите

„Трябваше ми време да открия как най-добре да си организирам деня и каква рутина е подходяща за мен“ –  ми сподели Василена Лазарова.  Само половин година след края на гимназията тя вече съчетава ангажиментите на студент и преподавател.

Василена е завършила Софийската математическа гимназия и е носител на бронзов медал от тазгодишната Международна олимпиада по лингвистика, състезание, което е инициирано от България и има първото си издание през 2003 г. в Боровец.

Сега е първокурсничка в специалност Компютърни науки в Софийския университет. Едновременно с това преподава лингвистика на деца от пети и шести клас в СМГ и ПЧМГ в София.

“В момента съм на етап, в който не съм си избистрила идеята за бъдещото и честно казано това ми харесва. Искам да правя нещо, в което да съчетавам логиката и математиката с креативност, и да се занимавам с интересни  проекти в областта на компютърните науки. Същевременно не мога да си представя да оставя преподаването и децата“- казва Василена.

Да помага на другите хора да откриват забавното в лингвистиката, да решава математически задачи и да се среща и забавлява с приятели са някои от най-любимите ѝ занимания.

На какво са я научили многобройните състезания, как участието ѝ в олимпийския отбор по лингвистика я е развило като човек, за учителите и най-близките хора, на които благодари- чуйте в разговора на Елена Розберг с фината и талантлива млада дама.

Ако желаете да подкрепите олимпийските отбори по природни науки и да им помогнете да продължат да жънат успехи, можете да го сторите по няколко начина. – Да откриете касичките на кампания „Операция Жълти стотинки“ 2021, да използвате приложението Pay by Vivacom, да изпратите sms с текст DMS OLYMP на номер 17 777; или да изпратите еднократно или месечно абонаментно дарение през бутона „Дарете сега„.