Васил Николов: „Професорите са готини хора и не се правят на интересни“

Васил Николов, бронзов медалист от олимпиадата по Астрономия и Астрофизика от 2021 г.,  идва за разговора ни  с походка на запален планинар, развята руса коса и внимателен син поглед.

Разказваме неговата история като подкрепа на Операция „Жълти стотинки“ – национална дарителска кампания на Vivacom, която вече 10 години подкрепя социални каузи в името на деца и младежи. Средствата и тази година отиват за развитието и изявите на талантливите ни олимпийци от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, а как можете да дарите за тях, можете да видите тук:

Васил се вълнува  от физиката от малък. В 5 клас посещава школата на Никола Каравасилев, а котилото за златни медалисти и физици – школата на Теодосий Теодосиев – Тео, когато е в 8 клас. За това преживяване Васил споделя, че е пълен разкош до учиш по цял ден чак до полунощ. Представата му за пълно щастие е цял ден диференциално интегрално смятане.

Васил не успява да се сети колко олимпиади е посетил, но са повече от пръстите на двете ръце на сръчен майстор. Бил е в 13 държави по международни олимпиади без да броим онлайн състезанията.

Паметна за него е една  олимпиада по експериментална физика в Беларус. Там са му дали материалите без никакви инструкции точно как да си направи задачата. Състезателят трябва да се справи сам и да си измери грешката. Този модел е новаторски и следва науката, което е много по-творческо и вълнуващо за Васил от следването на протокола.

Най-голямата страст на Васил е насочена към звездите.

„От една топка газ излизат толкова много различни звезди с характеристики и свойства, това е вълшебството. Много ми е интересно. Само с едно наблюдение от един момент от времето можеш да направиш много интересни предвиждания какво се е случило преди няколко милиарда години и какво ще стане в бъдеще.  Да се докажат хипотезите е най-трудното.“

Астрофизикът е пристрастен е към планините и катеренето. Наскоро е направил маршрута от София до Гърция по път Е 4 през планините – от Витоша до Славянка и Гоцев връх – 260 км.

В подкаста ни с Васил можете да чуете защо се е отказал от студентски години в Оксфорд, как изобщо не му се е налагало да учи като ученик и коя е най-голямата му мечта.

А на въпроса на какво се дължат отличните успехи на българските състезатели в олимпиадите по природни и математически науки простичко отговаря:

„Всичко е в подготовката. Професорите ни с са готини хора и не се правят на интересни“

Fye