Веселин Маркович печели медали по информатика и слуша Iron Maiden и Amon Amarth

Веселин Маркович е 9-класник от Математическата гимназия “Д-р Петър Берон” във Варна. Има сребърни медали от Младежката балканиада по математика 2021, от Европейската младежка олимпиада по информатика (eJOI) – 2020 и 2021, и златен медал от Балканиадата по информатика 2021, която се проведе успоредно с eJOI.(eJOI е състезание, което е създадено през 2017 г., по инициатива на България и е насочено към по-ниската възрастова група информатици – тогавашните шампиони от 2017 и 2018, вече завършват гимназия и са участвали многократно и на Международната).

Представяме Ви още една млада звезда от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Запознайте се с Веселин от интервюто на Елена Розберг:

В какви области са най-големите ти постижения досега?

Постиженията ми идват предимно от математиката и информатиката, но съм участвал и на олимпиада по химия. Състезавам се активно по математика още от детската градина, а по информатика започнах в пети клас. Определено е трудно да се съчетават науките и да се отделя време за подготовка, но на мен ми харесва да разнообразявам.

Информатиката ли е сферата, в която искаш да се реализираш професионално след време?

Мисля, че информатиката ми дава най-широките възможности за реализация, макар и още да нямам ясно изградени планове за бъдещето си. Един голям недостатък ще е ежедневното време, прекарано пред екрана, затова може да се каже, че още обмислям.

Кое е най-голямото предизвикателство, когато участваш на състезания?

Правилното разпределение на времето е ключово. За целта човек трябва да познава добре способностите си, силните и слабите си страни, както и да преценява правилно сложността на задачите. Състезанията по математика с формат на олимпиадата (3-4 описателни задачи за 4 – 4.5 часа), както и състезанията по информатика, изискват много здрави нерви, а на състезанията по математика с повече тестови задачи за по-малко време се набляга на представянето под стрес.

Какви качества са необходими за успеха?

Добра концентрация, устойчива психика, издръжливост, и на последно място – малко късмет за всяко състезание. Разбира се, тези качества трябва да са подкрепени от познанията на състезателя.

Какво би искал да усъвършенстваш у теб?

Подготовката ми по дисциплините не е много систематизирана – когато ми се прииска, решавам по много задачи, а има дни, в които въобще не ми се започва. Предполагам, че въвеждането на планиране и график би ми помогнало, но досега не съм пробвал и на този етап си го пазя като резерв.

Кои са хората, които най-много са ти помогнали досега? 

Тук е мястото да благодаря на своите учители по съответните предмети – госпожа Юлия Димитрова по информатика, госпожа Веселина Тодороска по математика и господин Ивайло Трайков по химия – без тях моите постижения нямаше да са възможни.

Как си представяш живота си след пет години? А след 10?

Аз не си падам много по дългосрочните планирания, понеже целият свят се променя прекалено бързо. В университета си ще следвам специалност, свързана с компютърни науки, но сега можем само да чакаме да видим как ще се развият обстоятелствата.

Колко е важна средата, в която учиш и се забавляваш? 

Тя е ключова за поддържането на вътрешната ми мотивация – когато близките ми и приятелите ми ме подкрепят, това ме движи напред. Радвам се да заявя, че никога досега не съм мислил да се отказвам от състезанията, защото всяка решена задача ме прави по-щастлив от преди.

Коя е другата ти страст извън науката? 

Обичам да играя шах, тенис на маса и компютърни игри. Голям почитател съм и на метъл музиката. От heavy metal групите това са Iron Maiden, Judas Priest, Sabaton. В мелодичния дет метъл – за мен най-любими вероятно са Amon Amarth, макар че и Dark Tranquillity, Insomnium, In Flames, Hypocrisy също са много добри.

Би ли участвал в благотворителни инициативи и за каква кауза?

Мисля, че в бъдеще бих спонсорирал българските олимпийски отбори, защото чувствам каузата близка до сърцето си. Нашите състезатели са всеотдайни и определено заслужават много уважение и подкрепа.

Коя е любимата ти тема за разговор с приятелите?

Темите за разговор като че ли изчезнаха последните години, вече започнахме да си разказваме едни и същи истории и случки. Предполагам, че се намираме в по-необщителния етап от юношеството – сега взимаме една топка и отиваме да играем навън.

Каква е най-дръзката ти мечта?

Предполагам, че с повечето състезатели споделяме една и съща мечта като най-висша цел – златен медал от международна олимпиада. Оттам нататък искам най-вече здраве и щастие.

Ако желаете да подкрепите олимпийските отбори по природни науки и да им помогнете да продължат да жънат успехи, можете да го сторите по няколко начина. – Да откриете касичките на кампания „Операция Жълти стотинки“ 2021, да използвате приложението Pay by Vivacom, да изпратите sms с текст DMS OLYMP на номер 17 777; или да изпратите еднократно или месечно абонаментно дарение през бутона „Дарете сега„.