Да отгледаш олимпиец

От няколко месеца в серия разговори за младите олимпийци от отборите по природни науки, подкрепени от Vivacom и благотворителна инициатива „Жълти стотинки“ , ние се срещнахме с едни от най-умните деца в България и с техните ментори. Безкрайно вълнуващи разговори за талант, мечти и мотивация. За да може талантът да се разгърне, мечтите да полетят и мотивацията да е градивна е необходима и подкрепата на семейството.

Затова в това интервю ви запознаваме с майката на един от нашите герои,  Румен Михов – медалистит от международни олимпиади по информатика.

Кога забелязахте, че вашето детето има изявен интерес към математиката?
Ние и двама с баща му сме инженери и нашата страст също е математиката. Всички много добре се справяха, получаваха си златните медали на състезания и аз смятах, че това е нормално. Във втори клас се яви на национално състезание с по-големи от него деца и отново се представи много добре, но дори и тогава ние си помислихме, че това е в реда на нещата. Обадих се на класната му и тя се разплака по телефона. Тогава се замислих, дали аз не подценявам успехите му. Резултатите започнаха да се повтарят и ние разбрахме , че не става дума за  „успех начинаещия“.
Когато го попитахме кога родителски подкрепа е най-важна, той ни каза, че „някак винаги сте знаели къде свършва подкрепата и от къде започва натискът за резултати, за което ви е благодарен“.
Не, не е имало натиск. Помагахме докъдето има нужда, амбицията беше докъдето той я имаше..Само заради резултатите, само за медали, никога не сме го притискали.
Това ли дава свободата на едно дете да гони собствените си мечти, а не да сбъдва тези на родителите?
Той винаги е бил по-отговорен от нас в оправдаването на очакванията.
Кога успяхте да го видите като пораснал човек, който знае какво иска и какво прави?
В 6 клас. Той от малък знае какво иска.
Споделяше ли с вас?
Да, това е много важно. Приятелството между родител и дете е важно, защото там детето  намира сигурност и подкрепа.
Какво правите заедно?
Звездно с двете си деца ходим на народни танци.
Имате и друго дете. Успявате ли да не го състезавате с Румен? 
Тя също ходеше на състезания и имаше успехи, но в един момент сама се отказа. Рисува много добре и сега си намира едно съвсем различно поприще.
Как преминавахте през моменти? Имали ли сте дни, в които е искал да се откаже?
Имали е моменти, в които е бил уморен, но никога не е изричал на глас подобно нещо. За дете много трезво се справя и с победите и със загубата. Знае какво учи, когато губи. Важно му е събирането на други деца като него на едно друго научно ниво.
Какви са предимствата на това, че живее и учи в Ямбол? Може би спокойствие, по-малко изкушения, повече лични общуване.
Той успя да си намери своя кръг приятели. По спокойно е . По-свободни са децата. А пък и математическа гимназия е с традиции и е вадила много олимпийци през годините. Имат страхотни преподаватели и днес.
Трябва ли родителите да поощряват желанието на децата и да работят, когато са в 12 клас? 
Аз мисля, че от малки трябва да се учат на трудови навици. Те не са длъжни , но така научават стойността на труда. На него му е тръпка да преподава.
Какъв го виждате след време?  Той ни каза, че иска да преподава. 

„Не виждам смисъл да знам нещо, ако не го предам на някого. „

Може и да работи в технологична компания, но се надявам да продължи да преподава и да се занимава с деца, които искат да учат.

Какво му предстои? Приет е в Кеймбридж, но след Брекзит е много трудно да се учи във Великобритания.
Да, той вече избра да продължи в СУ.
Кой е моментът в който сте изпитали най-силна гордост.
Всеки медал е гордост.

Очаквайте и новите ни срещи с талантливите деца на България в поредицата, която разказваме заедно с Vivacom и благотворителна инициатива „Жълти стотинки“. 

И тази година събраните средства ще бъдат дарени на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН). Те ще се използват за подготовката и участието на младите български олимпийци от отборите по биология, математика, астрономия, астрофизика, информатика, лингвистика, физика и химия в международни състезания.