Йордан Йовчев: „Късметът идва при този, който си го е изработил“

Йордан Йовчев е първият гимнастик в историята на спорта, участвал  в шест поредни олимпиади – от 1992 до 2012 г., а  в кариерата си има четири олимпийски медала. От години Данчо е  лице на Операция „Жълти стотинки“ на Виваком,  подкрепяща за поредна година   други олимпийци – тези, посветили се на природните науки.  Това сходство в олимпийската идея и усещането, че в каузите сме един отбор,  отново отведе Ива Дойчинова в залата, в която Данчо тренира младежи и девойки.

За своя постоянен ангажимент към Операция „Жълти стотинки“, Йордан споделя, че много харесва механизма на кампанията. Независимо какви каузи през тези десет години е подкрепяла, „малко по много хора, дава голям резултат.“ Това, че се включват редица фирми, юридически лица и обикновени хора е силата на идеята, а накрая Виваком винаги дава и своя принос.

Операция „Жълти стотинки“ e национална дарителска кампания на Vivacom, която вече 10 години подкрепя социални каузи в името на деца и младежи. Средствата и тази година отиват за развитието и изявите на талантливите ни олимпийци от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, а как можете да дарите за тях, можете да видите тук:

На въпроса би ли включил и едно кръгче на науката към логото на Олимпийските игри, Йордан отговаря, че нещата между спорта и математическите науки наистина са свързани. Като състезател трябва да си адаптивен, трябва да мислиш бързо, за да изпревариш е нужен сериозен мисловен процес. Олимпийците в науката пак са спортисти, но на едно друго ниво. Тази креативност, която те имат е нещо уникално. Физическата активност върви ръка за ръка с психическата издръжливост и умствената реактивност.

Данчо Йовчев наистина вярва, че сме „от един отбор“ с олимпийските ни шампионки по художествена гимнастика, медалистите ни от Сдружението по природни науки и хората, които даряват за тях. „Хората са съпричастни, каузата е страхотна, обединени сме, когато имаме цел“, казва той.

„Жените отсрамиха мъжете“ на Олимпийските игри в  Токио, казва Йордан а отговорът се крие в духа, жаждата и желанието за успех. Явно жените имат по-големи амбиции, по голямо желание и по-големи сърца и дават повече.

„Късметът и шансът идват при този, който си го е изработил“.

„Треньорът е най-близкият човек до състезателя“, споделя работещият като треньор на юноши и девойки Йовчев. И споделя своите  очаквания, че ще имаме отново извоювана олимпийска сред мъжете и жените. Големите очаквания са към  едно момиче – Валентина Георгиева, както и от мъжкия отбор, свързани с Дейвид Хъдълстоун и Данчо Александров.

„Надяваме се за едно добро бъдеще с повече поводи за гордост в гимнастиката и природните науки“, споделя треньорът и лице на Операция „Жълти стотинки“ Йордан Йовчев.

Чуйте в подкаста разговора на Ива Дойчинова с големия ни шампион в спортната гимнастика Данчо Йовчев.