Тeодор Маслянков – повдигай летвата си сам!

Теодор Маслянков е едно от ярките имена в Сдружението на олимпийските отбори по природни  науки. Има два бронзови медала от две поредни онлайн олимпиади по химия. Разказваме неговата история като подкрепа на Операция „Жълти стотинки“ – национална дарителска кампания на Vivacom, която вече 10 години подкрепя социални каузи в името на деца и младежи. Средствата и тази година отиват за развитието и изявите на талантливите ни олимпийци от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, а как можете да дарите за тях, можете да видите тук:

Като част от СМГ, Теодор  е и чест гост в медиите с успехите си в науката, а от миналата  2021 г. е  студент  в престижния Кеймбриджки университет. Успяваме да поговорим с него за науката, Операция „Жълти стотинки“ и личните му цели около коледните празници. Теодор излъчва  спокойна, но уверена амбиция, умее да бъде упорит и да се забавлява едновременно и не бърза с крайния избор на кариера.

Влизането му в Кеймбридж е било многостепенно и сложно. В избора му къде да следва е доминирала амбицията училището да дава наистина много добро образование.

Разликата между Кеймбридж и другите университети е, че там е доста трудно обучението заради количеството материал за учене. Задачите са задължителни. Според Теодор – само да изгледаш и разбереш една лекция не е достатъчно. Ако не решиш задачите след това – не си сигурен дали наистина си разбрал материала.

Затрудненията за кандидатстване след Brexit водят до намаляване на количеството български студенти там. През тази учебна година сънародниците ни там са само двама.

Вълненията на Теодор в сферата на науката са свързани най-вече с енергията. Развитието ни като цивилизация минава през умението на използваме енергията по-добре, включително и ядрената. Думата на науката по отношение на батериите също бъде решаваща, защото съхраняването на енергията ще стане ключово.

От развитието и образованието си в последните години Теодор очаква отговор на големия въпрос: чистата наука или работа в индустрията ще станат неговото бъдеще. Вярва обаче, че какъвто и път да измине по света, ще се завърне в България.

Защото „У нас има много какво да се направи за науката“. И добавя: „Човек винаги трябва да повдига летвата си сам, независимо колко са добри училището или преподавателите.“

Чуйте целия разговор на Ива Дойчинова с Теодор Маслянков в подкаста ни.

Още от интервютата ни в Операция „Жълти стотинки“: