Явор Йорданов: Майка ми е казала, че не ме пуска в Космоса, но мисля да не я слушам 

Как избираш да вървиш по трудния път на олимпийската физика и на астрономията?! Питаме Явор Йорданов, носител на множество медали в тези дисциплини и поредната ярка звезда от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

“ Напоследък вече няма точен профил какъв трябва да си, за да стигнеш Космоса. При полетите изпращат инженери, учени, медици, различни хора.  Така се разширирява аудиторията, която ще види Вселената от първа ръка.“

Явор уж случайно попада в школа по астрономия, но напълно закономерно продължава с учене на 8 часа физика, 8 часа химия, 8 часа математика седмично.

„Не вярвам, че има случайности. Случайностите са наслагване на твърде много сложни неслучайни събития, които е трудно да проследим.“

Говорим още за предизвикателствата пред образователената система, за дистанционното обучение, за саунтрака на ученето и мястото на Бетховен, за експериментите в науката и в живота.

Как се чувства човек, когато мисли за Вселанета- малък или голям? Колко далече можем да гледаме? А да стигнем? Отговорът на този и още много въпроси за Животът, Вселената и всичко останало ще чуете в разговора ни с Явов Йорданов.