2020 г. е съдбоносна за съществуването на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки

Във втория си разговор с Алексей Христов – председател на УС на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, Ива Дойчинова насочи разговора към предстоящите форуми, на които ще се явят българските олимпийци през 2020 г. Оказа се, че олимпиадите са много сложни за организация и скъпи събития.  По математика и информатика например,  таксите за участие са относително ниски, защото се организират от държавата домакин. По физика, биология и химия таксата са участие става все по-висока в зависимост от това кога за последно си бил домакин.

Една олимпиада струва няколко милиона долара или евро и изисква няколко години подготовка. Около 3500 – 4000 долара пък е таксата  за един отбор  в такова събитие и по този начин се финансира провеждането му.

Алексей Христов отговори и на това кои ще бъдат събитията, на които Сдружението на олимпийските отбори по природни науки ще се появи през 2020? На най-авторитетните: по биология в Япония, по химия в Истанбул, по математика олимпиадата ще бъде в Санкт Петербург, по физика ще бъде в Литва, по информатика ще бъде в Сингапур, а по лингвистика  в Латвия.  По звездни причини астрономите ще се съберат последни в Колумбия през септември. Тези пътувания са едно от основните неща, които мотивират младежите. Те успяват да обиколят почти цял свят, което иначе  няма как да се случи на едно момче от Шумен например, което след това печели стипендия  за MIT – какъвто е примерът с Румен Христов. /Геният Румен Христов от Шумен, който успя да смае света с уменията си по програмиране, още в пети клас е решил, че един ден ще учи в Масачузетския технологичен институт, който се слави като най-доброто учебно заведение за изучаване на информатика в света./

Съдбоносна е 2020 г. за СООПН и подкрепата за българските олимпийци. В този смисъл значима е инициативата „Жълти стотинки“, която подкрепя за първа, но не и за последна година младежите. Отговорният български бизнес също е дал съществен дял от финансирането на мероприятия. „Това не са най-големите фирми, а най-отговорните“, подчертава Алексей Христов.

На коронните въпроси на Triple E.Y.E, Алексей отговаря така:

Какво би сложил на билборд? „Много труден въпрос, поне година ще мисля.“

Къде намираш своите съкровища?: „В личен план – децата, в работен план – работата в Сдружението и Американска фондация за България. Да работиш с най-талантливите деца в България е щастие. Това ме задържа в родината“;

Кое е най-странното нещо, което си чувал за себе си? : „Че разбирам от природни науки“ 😊

Чуйте целия разговор на Ива Дойчинова с Алексей в нашия подкаст:

 

Тази година посланици на кампанията са Ива Дойчинова и Йордан Йовчев.