75 медала за българските отбори по природни науки през миналата година

Общо 75 медала спечелиха българските национални отбори по природни науки през 2021-ва година. Състезателите ни по математика, информатика, лингвистика, физика, химия, биология, астрономия, астрофизика и млади физици добавиха в колекцията си 12 златни, 28 сребърни и 35 бронзови отличия, както и 1 почетна грамота. Новите обстоятелства, наложени от пандемията, не успяха да прекършат ентусиазма на младите български олимпийци. Те участваха виртуално в Сингапур, Япония, Молдова, Кипър, Колумбия, Италия и др., в онлайн състезания срещу най-добрите ученици от целия свят, и с постиженията си затвърдиха високия авторитет на страната ни.

Успехът им, резултат от дисциплина, талант, последователност, е зареден с енергията, която им дават мечтите.  Златният медалист по астрономия Явор Йорданов гледа към звездите. “ Напоследък вече няма точен профил какъв трябва да си, за да стигнеш Космоса. При полетите изпращат инженери, учени, медици, различни хора. Така се разширява кръгът от хора, които ще се запознаят с Вселената от първа ръка. Майка ми е казала, че не ме пуска в Космоса, но мисля да не я слушам“ – казва Явор.

Младите олимпийци се обучаваха, подготвяха и състезаваха в необичайна обстановка заради пандемията. „ Колкото и зареждащи да са състезанията, те са също и много уморителни. Затова в деня преди състезание винаги отделям време за почивка, повече сън и се старая изобщо да не мисля за него. Но седмицата преди това правя точно обратното – решаване, колкото се може повече, преговор на по-сложните алгоритми и писане на код. Много код! С годините, времето преди състезание се е превърнало в някакъв ритуал за мен.“ – споделя Румен Михов, който е сред медалистите от международни олимпиади по информатика. В тази област България запазва 5-тото място в света по общ брой медали.

Отборът по биология отбеляза най-големия си успех досега – с 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал. Носителят на златен медал по биология Петър Жотев признава, че не харесва онлайн обучението. „Мисля, че дистанционното учене е грешка и че е безотговорно училищата да бъдат затворени, защото скоро ще има цели випуски млади хора, които ще са пропуснали месеци от образованието си.“  Виктор Гилин, който спечели сребърен медал по биология, вече е студент в University of Technology, Делфт, Нидерландия. Учи нанобиология в уникална интердисциплинарна програма, която комбинира биология, физика и математика. „ Участието в олимпиади и извънкласни дейности показват, че имаш интерес, талант и амбиция да изучаваш определен предмет и това се цени много в престижните университети“-  смята Виктор.

Сред специалните моменти от 2021-ва година за българските олимпийски отбори е  първото място за България на 14-ата Младежка балканиада по информатика; второ място за страната ни на Балканската олимпиада по математика- със златен медал и абсолютно първо място за Борислав Кирилов от ПЧМГ; втора позиция в отборното класиране и на Младежката балканска олимпиада по математика; златен медал и най-добър резултат в младша възрастова група за Лора Лукманова от СМГ на Международната дистанционна олимпиада по астрономия.

Освен талант и работа, за да успееш на световно състезание голямо значение има и интуицията, дотолкова, доколкото трябва да направиш предположение, смята единайсетокласникът Атанас Бунтов, медалист от отбора по лингвистика. Освен това „на състезание е важно да не си прекалено самоуверен, но и да не надценяваш конкурентите“- добавя носителката на медали по лингвистика Василена Лазарова. Тя вече е първокурсничка в специалност Компютърни науки в Софийския университет. Едновременно с това преподава лингвистика на деца от пети и шести клас в СМГ и ПЧМГ в София.

От 1959 г. насам, когато се провежда първата олимпиада (по математика), България има спечелени близо 1100 отличия – 199 златни, 395 сребърни, 503 бронзови медала.

На почти всяко състезание през миналата година отборът спечели отличие от всеки свой участник.

Ако желаете да подкрепите олимпийските отбори по природни науки и да им помогнете да продължат да жънат успехи, можете да го сторите по няколко начина. – Да откриете касичките на кампания „Операция Жълти стотинки“ 2021, да използвате приложението Pay by Vivacom, да изпратите sms с текст DMS OLYMP на номер 17 777; или да изпратите еднократно или месечно абонаментно дарение през бутона „Дарете сега„.