Андон Тодоров – момчето, което печели злато по информатика, но е влюбен и в барабаните

Андон Тодоров е сред младите таланти в Информатиката с множество отличия, включително и златен медал от Европейска младежка олимпиада.

Състезател и в Олимпиади по МАТЕМАТИКА. Срещата ни с него беше като уравнение с много неизвестни, защото се оказа, че дори по време на грипна вканция, той е доста зает.

Разговорът ни обаче е пълен с верни отговори. За Математиката, информатиката и… барабаните.

Снимка: Йордан Симеонов

Коя беше най-трудната ти победа?

За най-трудната ми победа… мисля че са ме питали и преди и пак не съм знаел какво да отговоря. Може би EJOI в осми клас, там хванах последното злато. Тогава не ми се искаше да го броя като победа, защото Виктор от Русе беше пред мен, а преди това беше на кантар кой е „по-добър“.

Но беше тежко състезание и конкуренцията наистина беше голяма, особено в лицето на руснаците, така че бих го определил като най-трудната победа досега.

Как се готвиш за състезанията?

Подготовката за състезанията не е нещо чак толкова особено. Като в спорта е – „тренираме“ колкото се може по-често, всяка седмица или почти всеки ден, кой колкото време има. Решаваме задачи и учим разни трикове.

Преди състезанията просто е по-интензивно. Говоря в множетвено число, защото според мен това се отнася за всички състезатели по информатика, или поне повечето.

Има ли учител, който запали интереса ти към информатиката? Какъв, според теб, трябва да е добрият учител?

На този въпрос вече имам сигурен отговор. Казва се Емилия Николова, а аз тогава бях пети клас в математическата гимназия в Благоевград. Отделяше ми страшно много внимание и време, даже съм влизал в часовете ѝ в девети клас, защото в училище учеха същото като мен.

В началото беше организирала школа по проект „Успех“, но след време повечето деца се отказаха и останах само аз. В момента продължава да ме подкрепя и смятам, че дължа много на нея.

Според мен добрият учител трябва да е всеотдаен и да го е грижа за прогреса и за интересите на учениците. Някои учители предават каквото смятат за нужно – останалото го има в учебника.

Други повтарят всичко по няколко пъти, за да са сигурни, че всички са разбрали, сякаш техният предмет е най-важен. Добрият учител трябва да е нещо по средата, но за мен по-важно е да има отношение към самите ученици.

Имаш участия и медали не само в олимпиади по информатика, но и по математика? Вървят ли ръка за ръка?

Информатиката и математиката определено са силно свързани. Разбира се, можеш да си перфектен в едното, без да си много добър в другото, но със сигурност си помагат.

А на какво те учи защо Математиката и достатъчно ли се учи в училище?

Не съм сигурен дали е толкова важно да учим повече математика в училище – все пак някои я мислят за полезна, други – не. Но дори човек да може да се оправи в бъдеще без нея, е добре да се учи повече в училище, най-малкото защото развива логическото мислене и изобщо бързото мислене във всички аспекти.

В другите предмети главно научаваш разни факти, тези в които се научаваш да мислиш са много по-ценни. Освен за математиката, това се отнася също и за философията. Според мен в този предмет се научава доста за живота.

Добре, следващият въпрос е малко философски 🙂 На скоро научих една хубава, нова дума, Frenemy . Тя е точно между приятелството и конкуренцията. Повече приятели, или повече конкуренти сте с останалите?

Приятелството е по-силно от конкуренцията между нас. Винаги си помагаме, споделяме си задачи и решения. На състезания винаги се събираме вечерта, стоим до късно, играем разни игри. Често се закачаме за резултати, кой от кого е по-напред, но никога няма омраза. Никога не сме били врагове.

Какво друго обичаш да правиш?

Когато не съм на училище, не пиша домашни или не работя на компютъра, освен че ям и спя, сигурно през 90% от времето свиря на барабани. Вече малко повече от година свиря на барабани, обожавам да свиря, главата ми постоянно е там.

Казват, че барабанистите сме най-досадните музиканти, защото постоянно тропаме по нещо И Е ВЯРНО! В училище, на компютъра, дори на вечеря не спирам да тропам, на много хора не им харесва, но това е. Често ме питат и защо съм нервен, а аз съм си съвсем спокоен – само си свиря 😀

Това не ме изненадва. Музиката и математиката са свързани. Любим барабанист?

Хаха, ами не знам колко са свързани, но щом казваш. Любимите са двама – Джон Бонам от старата школа и Майк Портной.

Решил ли си какво и къде искаш да учиш?

Ще уча със сигурност компютърни науки, просто защото това ми се удава и има изключителен потенциал. Къде точно не знам, но засега съм се ориентирал към Оксфорд и Кеймбридж, защото имат репутация на най-добрите в Европа.

А след това, България или Сан Франциско?:) Има ли потенциал България да се развие като IT hub на Еврпопа?

В интерес на истината, в България напоследък се изявяват доста таланти в IT сектора, така че е възможно. Но след това хакване на НАП… не ми се изказват хипотези. Все пак съм оптимистично настроен, засега възнамерявам където и да отида да уча, след това да се върна и да живея в България.

Андон е сред олимпийците, на които помагаме в кампанията „За жълти стотинки“ на Vivacom. Нашите средства ще помогнат на Олимпийските отбори по природни науки в подготовката и участието в състезания.