„Отглеждам си малки астрономчета, за да разбера какво е тъмната енергия“ – Никола Каравасилев

„Ние знаем за Вселената съвсем малко, едва 5 %. За мен остава загадка какво я кара да се разширява и що за „агент“ е тъмната енергия“.

Това ми сподели Никола Каравасилев, ръководител на олимпийския отбор по астрономия, който се завърна с един златен и още 5 медала от Международната олимпиада по астрономия в Румъния. Пожелахме си и да живеем до 130 г., за да сме свидетели на първата човешка колонизация на друга планета.

Още за образованието у нас, необходимостта да се дърпаш сам нагоре и вдъхновените учители, чуйте в подкаста, посветен на кампанията „Жълти стотинки“ в полза на Сдружението на олимпийските отбори по природни и математически науки.

Между 19 и 27 октомври 2019 г. в румънския град Пятра Нямц (Piatra Neamt) се проведе 24-ата Международна олимпиада по астрономия. Участие в звездната надпревара взеха ученици от над 20 държави от цял свят. Българският отбор, състоящ се от шестимата най-добри астрономи в гимназиална възраст, всяка година се представя достойно.

Те завършиха състезателния сезон за 2019 г. повече от страхотно, спечелвайки 1 златен, 1 сребърен и 4 бронзови медала! Което е и поредният пример тази година, в който всеки член на отбор се завръща с отличие.

Националният отбор по астрономия 2019 е в състав:

Маргулан Исмолдаев – 9 клас, МГ Варна – златен медал;
Явор Йорданов – 10 клас, НПМГ, София – сребърен медал;
Васил Николов – 11 клас, ПЧМГ, София – бронзов медал;
Иван Попов – 10 клас, ПМГ  Гоце Делчев – бронзов медал;
Константин Кръстев – 9 клас, ПМГ Бургас – бронзов медал;
Виктор Герасимов – 9 клас, НПМГ, София – бронзов медал;

Явор взе участие и на Международната по астрономия в Шри Ланка – 2018 г., където спечели бронз; там Иван получи сребро и признание за най-добър наблюдателен кръг миналата година; а за Васил тазгодишната международна олимпиада е трета подред за него от 2017 г. и стана трикратен бронзов носител.

Ръководители на отбора тази година са д-р Ева Божурова от Националната астрономическа обсерватория – Варна, и Йоанна Кокотанекова – Астрономическа обсерватория – Хасково.

Международната олимпиада по астрономия се провежда за първи път през юни 1996 г. в Москва. България участва всяка година от 1998 г. насам.

Припомняме, че през август националният отбор по астрофизика се завърна с 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медала от Международната олимпиада в Унгария. МОАА се провежда от 2007 г., а България участва от 2011 г. насам.