76 медала, по-ценни от златото

Отборите ни, които се връщат винаги с медали от международните състезания, в които участват, не тренират на стадиони и в спортни зали.

Тренират с химикалка в ръка, впрегнали целия си потенциал и упоритост, за да постигнат това, за което мечтаят – да разкрият нови и нови тайни в науката, на която са се посветили.

Разбира се, досетили сте се, че това са олимпийските ни отбори по природни науки. Момчетата и момичетата, които подкрепяме с такова удоволствие с кампанията на Vivacom “Операция жълти стотинки“, завършиха годината повече от успешно – спечелиха 76 медала, което прави по един медал почти за всеки участник.

Те отпразнуваха поредната победна година в Археологическия музей на БАН в компанията на президента Румен Радев, със своите ръководители и учители, бивши състезатели и всички, замесени в успехите на талантливите ни ученици в областта на природните науки – астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

На събитието присъстваха и членове на Съвета за развитие на СООПН, спонсори и партньори на Сдружението.

По време на тази церемония г-н Румен Радев поздрави състезателите и им пожела още много успехи и през идната 2020 година.

“За да може една държава със 7-милионно население да се мери с гиганти като САЩ, Русия, Китай, Япония, това означава, че тази държава има най-важния капитал за всяка една нация – талантливи млади хора.

И те ще направят днешния ден успеха на бъдещето. Продължавайте да бъдете лицето на нашата реклама пред света.”

Председателят на УС на СООПН Алексей Христов изказа своите благодарности от името на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки към всички, съпричастни на олимпийската кауза вече години наред.

От страна на учениците в церемонията взеха участие и тазгодишни медалисти – Матей Петков (златен медалист от Международната олимпиада по лингвистика – 2019) и Евгени Кайряков (двукратен сребърен медалист от Международната и Балканската олимпиади по математика 2019).

Чуйте интервюта с някои от медалистите в нашия подкаст, подкрепен от Vivacom “Операция „Жълти стотинки“: