Операция „Жълти стотинки“: Вижте отборите, на които помагаме с рестото си

vivacom жълти стотинки

За девета поредна година VIVACOM организира своята благотворителна „Операция „Жълти стотинки“.

Идеята на кампанията е чрез малки дарения („жълтите стотинки“ от рестото) много хора да дарят заедно за благородна кауза.

Тази година компанията избра да помогне на отборите ни по природни науки. Те ще се използват за подготовката и участието на младите български олимпийци от отборите по биология, математика, астрономия, астрофизика, информатика, лингвистика, физика и химия в международни и балкански състезания.

Това са младите умове на България, за които всички говорят, но само когато се завърнат от международните олимпиади, на които обичайно обират повечето медали. Ние искаме да говорим за тях ежедневно, защото зад медалите и стои ежедневен колосален труд.

Сдружение на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) е създадено през 2010 г. и включва ръководителите на отборите по математика, информатика, биология, химия, физика, астрономия, математическа лингвистика и отбора на младите физици.

Учредителите са известни учени, ветерани на олимпийското движение в България с изключително богат опит в подготовката, обучението и участието в международни олимпиади. Председател на Управителния съвет на Сдружението е Алексей Христов.

Сдружението помага на младите олимпийци в много направления- с организиране на обучения и подготовка, лабораторни занимания, специализирана подготовка по съответните научни дисциплини, осигуряване на лектори, разработване на задачи, публикуване на задачи от предишни олимпиади.

Всяка година около 60 ученика взимат участие в 15 международни и балкански състезания. През 2019 г. националните олимпийски отбори на България по природни науки завоюваха общо 72 медала и спечелиха почетни грамоти. Зад достигането тези успехи стои целогодишният труд на около 70 преподаватели, ангажирани с подготовката и селекцията на националните отбори.

От 1959 г. до 2018 г. националите са донесли за България общо 893 медала – 167 златни, 308 сребърни, 418 бронзови.

Отбор по Биология

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г.

Снимка: http://olympicbg.org

Отбор по Астрономия

До 2018 г. нашите ученици са спечелили общо 91 медала: 15 златни, 29 сребърни и 47 бронзови. През 2015 и 2016 г. именно български състезатели са на върха на цялостната класация.

http://olympicbg.org

Много от тези даровити деца от националните отбори вече са професори в някои от световните астрономически центрове.

Отбор по Информатика

Добре е да се знае, че Международната олимпиада по информатика е основана имено по инициатива на България и първата олимпиада е проведена у нас през 1989 г. в град Правец.

Снимка: http://olympicbg.org

Днес събира участници от над 80 държави. Според обобщената класация по медали за всички времена, България е на пето място в света – завоювали сме 108 медала, от които 27 златни, 43 сребърни и 38 бронзови.

Отбор по Лингвистика

Снимка: http://olympicbg.org

Нашите състезатели са се завърнали с общо 68 медала към 2019 г. – 17 златни, 20 сребърни и 29 бронзови. Тези заслуги правят България третата по ред държава в ранглистата за всички времена.

Отбор по Математика

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през далечната 1959 г. в Румъния. България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ѝ до днес.

Снимка: http://olympicbg.org

Към 2019 г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал общо 288 медала: 54 златни, 123 сребърни, 111 бронзови медала, както и 15 почетни грамоти! От началото до сега, в 60-те си участия на МОМ, страната ни е изпратила над 390 участници.

Отбор ‘Млади физици“

България участва в първите два Международни турнира през 1988 и 1989 г. в Москва и ги печели. Поради бурните обществени развития, страната ни не участва в последващите турнири и едва през 2000 г. възстановява участието си.

Снимка: http://olympicbg.org

Националните ни отбори се завръщат с бронзови медали през 2004, 2005 и 2013 г. и със сребърен медал през 2015 г.

Отбор Физика

Към 2019 г. българските ученици са спечелили за страната ни общо 127 медала: 14 златни, 42 сребърни, 71 бронзови, както и 61 почетни грамоти.

Снимка: http://olympicbg.org

Изключително постижение за България е абсолютното първо място на Иван Иванов на XIV Международна олимпиада по физика през 1983

Отбор Химия

От 1999 г. до 2019 г. нашите ученици са спечелили общо 53 медала: 5 златни, 11 сребърни и 36 бронзови!

Снимка: http://olympicbg.org

Можем да цитираме и още цифри, които будят възхищение, и даже леко недоумение. „Как така в относително малката ни страна, има толкова много удивителни умове?!.“

В следващите месеци тук в Triple E.Y.E ще ви запознаваме с тези забележителни млади хора. За нас е чест!

Всичко за кампанията: