Успехите на България в науката са повече от тези в спорта. И всички трябва да говорим за това

Science bricks и Операция Жълти стотинки в подкрепа на Сдружението на олимпийските отбори по природни и математически науки

Да споделиш събитие, в което е пълно с изключителни комуникатори на науката и млади хора – от деца, през ученици и студенти е, меко казано, зареждащо. Проведената за първи път среща на 19 октомври в Sofia tech park, зала „Джон Атанасов“ ме зареди и с мисли.

Успяваме ли да оценим успехите на българската наука и знаем ли изобщо за тях?
Когато говорим за образование – виждаме ли онзи върхов праг, който изпраща в топ 3 на учениците и техните преподаватели в света?
С обич към спорта и неговите герои – защо героите на науката не са толкова известни?

В почивката между панелите и преди Корпусът за бързо гърмене да се задейства, имах удоволствието да раздавам касички на операция „Жълти стотинки“ на всички, които искат да ги приютят в офиса, търговски обект или на друго място, което да прави рестото актив по пътя на изключителните ни олимпийци по природни и математически науки.

Успях и да си поговоря с някои от тях, техните ръководители и водещият на събитието – д-р Владимир Божилов от катедра Астрономия на СУ, който винаги разказва науката като приказка, пали не само младите, но и зрелите да гледат в небето и да вярват, че науката е приключение и смисъл.

Чуйте нашия разговор в подкаста:

Д-р Владимир Божилов: „Това е събитие, което се случва в България за първи път. Организира се в подкрепа на българските олимпийци по природни и математически науки. Организира се от сайта https://mediabricks.bg/ Това е сайт, който популяризира науката и е изцяло в подкрепа на българските медалисти. Събитието е изключително интересно, пълно е с хора, като всички приходи отиват директно в сметката на Сдружението.

vivacom жълти стотинки

Като цяло идеята на събитието е българското общество да покаже, че подкрепя олимпийците и да го покаже пряко.

Не знаех и научих, докато се подготвях за събитието, че България е създала няколко олимпиади по различни природни науки. Например, олимпиадата по математика е инициирана от България от акад. Благовест Сендов. България, въпреки малкото си население, е в топ 3 или топ 5 на всички медали, спечелени от състезания. Това показва много ясно едно безспорно нещо: че подготовката на България на национално ниво е изключително добра.

Това показва, че не само българските ученици, но и техните учители са изключително борбени и конкурентни. Образованието, което имаме тук, е на едно наистина много добро ниво.

Снимка: http://olympicbg.org

Искам да благодаря на Vivacom за партньорството. Vivacom подкрепя Science bricks и Операция Жълти стотинки. Едновременно с това, те подкрепиха и катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на СУ, където работя, чрез обезпечаване на интернета на нашата студентска обсерватория Плана.

Една от лекциите на Science bricks е лекция на доц. Аспарух Камбуров от Минно-геоложкия университет, който прекара 30 дни и 30 нощи на остров Ливингстън в Антарктида. Благодарение на Vivacom, българската база там има спътников интернет. Това показва, че големите компании имат активна социална отговорност и Vivacom е много добър пример.
Мисля, че трябва да се подкрепят и силните, и слабите.

 

Но, както днес много често се говори за спортните успехи на България, искам да кажа, че в науката нашите успехи са много повече и наистина значими и за тях трябва да се говори.

По този начин показваме, че образованието, което е най-стойностното нещо, в България е на добро, бих казал дори – отлично ниво.“

Oчаквайте нашите интервюта с българските олимпийци по природни и математически науки, техните ръководители на нашето място: Triple EYE project 🙂