Малта е един безкраен празник

Партита и рицари – Малта в две думи

Малта е празник – независимо дали става дума за футболен или религиозен – партито е на висота. Още в първата вечер на пристигането ми в столицата Валета, попаднах на ярко, зрелищно, шумно и цветно шествие, посветено на финала на Висшата футболна лига на страната. Странно е, че държава с население 434 хиляди души има цели 14 отбора в тази лига и точно тогава ФК Валета празнуваше разгрома над противника по начин, който напомня фестивалите в Рио. Централната пешеходна улица в старинния град под егидата на ЮНЕСКО,  беше буквално задръстена от ликуващи хора, които пееха и танцуваха, докато любимият отбор се движеше с бавна скорост върху платформата на камион, а играчите се редуваха да флиртуват с  купата по всички възможни начини. Огромни флагове се вееха над чаровните сгради, а по всички балкони фенове пееха и снимаха любимия отбор.

malta

Точно ден след това, по повод празника на един от най-големите им светци, се случи същото. Улиците отново бяха задръстени, но този път на най-видния балкон се отслужваше литургия, в средата на улицата вече имаше сакрална статуя, а хората отново гледаха нагоре, облечени тържествено и смирени. Малта е силно католическа държава, в която храмовете отвътре приличат по-скоро на опери, отколкото на строга църковна обител. Червен плюш, златно покритие и кристал, хвърлят отблясъци върху скулптури, които приличат повече  на фигури от музея на Мадам Тюсо, отколкото на познатите изпити лица от храмовете на Европа. Отвън хиляди лампички, венци и фенери осветяват църквата, а камбаните бият в синхрон с топовни гърмежи. Шумно е, да, но по един празничен и ликуващ начин.

malta

Усещането за хората на Малта е, че са едно голямо щастливо семейство. На църковни, футболни или други празници, можеш да видиш цялата фамилия с умилени лица. Малта е една от най-гъсто населените държави в Европа. Младите хора не си тръгват от там, защото образованието до последната му степен и здравеопазването за децата са безплатни. Напоследък прииждат постоянно и млади англичани, които харесват климата, обратното английско движение и – естествено – говорят там на родния си език. Освен английският, официален е и малтийският език.  Основното усещане за него е, че звучи като арабски с примеси от италиански и капка английски. Местните масово владеят по 3-4 езика и са дружелюбни, приказливи и контактни.

Парти е една от двете думи, с които се асоциира туризмът в Малта. Един от най-популярните за тийнейджъри курорти в Европа е Сейнт Джулианс, който е толкова презастроен, че Слънчев бряг изглежда рехав в сравнение с него. Това място е популярно с езиковите си курсове, под прикритието на които, 13-14 годишни хлапета го удрят на парти и алкохол под благосклонно затворените очи на властите.

malta

Рицари е другата дума, с която може би по-зрялото поколение свързва държавата. Рицарите хоспиталиери от малтийския кръст реално са създали чаровницата Валета. Изградена от варовиков камък, тя гали окото с постоянен цвят на охра, който варира от лазур сутрин, до праскова по залез и е изкушение за фотографите. Моята любима тема във Валета станаха стълбите, които са буквално навсякъде. С малко освобождаване на въображението, можеш да видиш и рицарите по тях. Има стълби в морето, към него и отникъде, за никъде. Или пък просто водят към външен диван с котки. Според авторитетен тийн-източник, това е раят за младите, защото „старите“, разбирайте – над 16 предпочитат Ибиса.

malta

Красотата на Малта е родена в любовта между морето и камъка. Почти няма пясъчни плажове, но вместо тях има невероятни пещери, „прозорци“, чудни басейни от скала и вода, лагуни. Популярните разходки там са до Синята лагуна, край остров Комино и Синята пещера.

malta

Лагуната ми представи може би най-невероятното синьо, което съм виждала в море. Дори съвременните телефони го „смачкват“. Играта на тюркоазено, светлосиньо – до бяло, е магнетична за окото и се дължи на белия пясък на дъното на лагуната. Ако сте от събирачите на съкровища – плажове – това място е в топ 10.

malta

Синята пещера пък е вълнуваща разходка с лодки  в проломи, издълбани от водата. Скалните пещери са навързани една за друга и пътешествието вътре е объркване на представите  за долу и горе. Отблясъците  по таваните  на пещерите те завъртат в свят от вода и светлинни отражения. В по-топлите месеци плуването на тези места е вълнуващо преживяване за по-авантюристично настроените.

malta

Настаняването в Малта ви гарантира преживяване от всякакъв тип. Ако изберете столицата Валета – може да спите и в рицарска каменна стая. Преживяването си заслужава. Цените разбира се, са доста по-високи от тези в презастроените курорти, където пък има денонощно веселие, ако издържате на шум и купони.

malta

Може би най-чаровен е остров Гозо. Там си гарантирате едновременно средновековно преживяване по тесните и колоритни каменни улички, тишината на град, лишен от автомобилно движение и великолепен каменен бряг, пълен с фиорди и лагуни. Проблемът там е, че няма летище и достигането е чрез ферибот или лодка, но пък „отшелничеството“ от цивилизация и  гмурването в няколко века назад си струва тази цена.

malta

По петзвездната скала за качество:

  • Близост, удобствата на ЕС, нискотарифни компании;
  • Историческо богатство;
  • Природна красота и чистота;
  • Култура и възможност за уникални преживявания;
  • Кухня

Малта получава от мен 4 точки. Намалението с 1 точка идва от кухнята и английското наследство на пържената и тежка храна. Но пък изобилието на всякакъв тип национални ресторанти дава възможност за вкусно преживяване.