Райна Кабаиванска е първият чужденец с приз „Мария Калас“

Вдъхновяващата Райна Кабаиванска стана първият чужденец, удостоен с италианската награда „Мария Калас“.

Церемонията по връчване на статуетката е кулминация в програмата на ежегодния фестивал „Мария Калас“, провеждащ се под егидата на фондация „Арена ди Верона“. Наградата е създадена през 2013 г. и се присъжда на италиански творци в областта на оперното изкуство, които имат исторически принос за славата на „Арена ди Верона“, пише Dnevnik.bg.

Райна Кабаиванска дебютира в най-прочутия в света античен театър през 1970 г. в операта „Манон Леско“, в която си партнира с Пласидо Доминго.

Тя излиза за последен път на тази сцена през 1997 г. в „Мадам Бътерфлай“, чиито диригент е Даниел Орен. Спектакълът на Бени Монтресор е създаден специално за българското сопрано.

20 хил. зрители изпълват театъра всяка вечер – добавени са две извънредни дати. Тогава Кабаиванска е на 63 г. и след финала на последното представление вдига ръка към публиката и казва: „Посвещавам го на теб, Мария“.

Кабаиванска е родена в Бургас на 15 декември, 1934 г. От малка свири на пиано и пее в детския хор „Бодра смяна“. През 1957 г. завършва оперно пеене в Държавната консерватория „Панчо Владигеров“.

Назначена е за хористка в Софийската опера, което я кара да кандидатства за стипендия за специализация. Така тя заминава за Италия през 1958 г. От 1961 г. е солистка в „Ла Скала“ в Милано и в Софийската опера. За няколко години се налага на сцената и се изявява по целия свят. Днес преподава в Италия и води майсторски класове в Нов български университет. Основател е на фонд „Райна Кабаиванска“, който подпомага млади български таланти.