Д-р Людмила Емилова за храната на нашия мозък

сн.EVA

Д-р Людмила Емилова е известен диетолог – най-популярният последовател на системата за гладолечение на Лидия Ковачева. След като изпитва метода за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от тежки болести, тя решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. През медицинския център на д-р Емилова са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Д-р Емилова е лекар с три специалности, а през 1997 г. става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

С Ива Дойчинова от Triple E.Y.E Project д-р Емилова, естествено, говори за храната. Тази, с която всекидневно се храним, но в светлината на нейната изключителна важност за доброто състояние на нашия мозък. Защото, по думите на специалиста, в днешно време зачестяват случаите на все по-млади хора, които страдат от болестта на Алцхаймер, деменция и други болести свързани с главния орган в нашето тяло, за който често забравяме да се грижим, хранейки го с нужните вещества и витамини.

Оптимизмът е много важен, но не само. Откъде тогава трябва да започнем в грижата за нашия мозък?

Можем да го подкрепим, независимо от това на колко години сме. На 80-годишна възраст човек може да бъде в отлично състояние, сигурна е д-р Емилова. На първо място е храната. За да могат да работят добре връзките в мозъка ни на тях им трябва правилно хранене.

Животинските мазнини не са приятел на нашия мозък, тъй като те пречат на кръвта да стига до клетките му. На обратната страна са растителните храни. Най-добри са тези, които консумираме сурови, както и бобовите, ядките, пълнозърнестите – булгур, черен ориз, елда, сусам и ленено семе, казва д-р Емилова. Каква е тайната в консумирането на изключително полезното ленено семе, което дори ни прави по-умни, ще чуете в разговора.

Второто най-важно нещо за доброто състояние на нашия мозък е правенето на физически упражнения всеки ден. Третият фактор, към който трябва да сме много внимателни е какви лекарства, витамини и хранителни добавки приемаме, защото се оказва, че някои от тях не са напълно безвредни за нашия мозък.

Всички подкасти на Triple E.Y.E Project може да откриете в профилите ни в Soundcloud и Spotify.