Как виртуалната реалност влиза в театъра? Отговорът от Малка театрална компания

vr malka teatralna kompania

В края на миналата година Малка Театрална Компания смело обяви, че първият в света куклен спектакъл, съчетаващ смесена и виртуална реалност е поставен именно на българската сцена. Става въпрос за представлението „Островът на съкровищата v1.0“ на Габровския театър, което неотдавна направи и софийската си премиера.

Спектакълът „Островът на съкровищата v1.0” комбинира класическо сценично действие с високите технологии за смесена и виртуална реалност по начин, който е иновативен в световен мащаб. Сюжетът е базиран на класическия роман на Р.Л.Стивънсън – „Островът на съкровищата” и е първият подобен проект, който Малка Театрална Компания разработва.

Специални очила за добавена реалност смесват виртуални и физически обекти на живо, пред погледа на публиката. Така зрителите могат да проследят как актьори, кукли и 3D анимации се преплитат по един нов и въздействащ начин. Именно специалната технология налага ограничената бройка от 20 души публика, която може да посрещне представлението.

Режисьор на това виртуално-театрално приключение е Емил Йорданов. Творческият екип на проекта включва както изгряващи артисти, като актьора Александър Митев, така и утвърдени творци като композитора Георги Стрезов. Техническите нововъведения в спектакъла са дело на Любомир Русев от „Сандбокс“, а 3D дизайна на Арто Чивиджиян.

vr malka teatralna kompania

Техническите предизвикателства не са малко, но идеите и усилията на компанията са оценени високо и тя печели съфинансиране от „Програма Култура“ на Община Габрово за реализация на спектакъла.

В студиото ни сега са  режисьорът на иновативния спектакъл Емил Йорданов и актьорът Георги Тенев. В рубриката на Евелина Павлова „Мрежа от идеи“ те разкриват как виртуалната реалност влиза в театъра:

Всички подкасти на Triple E.Y.E Project може да откриете в профилите ни в Soundcloud и Spotify.