Саша Безуханова представя проекта The Changemakers, част от платформата MOVE.BG

Историята на MOVE.BG започва през лятото на 2013 година, когато будните хора в България излязоха на улицата в търсене на справедливост и по-добра перспектива. Това споделя Саша Безуханова – бизнес личност, общественик и създател на движението. Част от него е проектът The Changemakers, който платформата официално представи днес.

Проектът The Changemakers („Двигатели на промяната“) се ражда през 2018 година, когато екипът на MOVE.BG прави  национална обиколка в градовете Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе и София. Целта е да „локализира“ хората, които градят промяната по места и да разбере какви са проблемите и предизвикателствата, които те срещат. Навсякъде се е очертала нуждата тези хора да се познават и да се срещат помежду си, за да обменят опит и да си помагат. Така следващата стъпка била ясна.

На платформата има интерактивна карта със 100 точки („пина“) по места, която дава възможност да се види какъв е обхватът на проекта. Създадена е виртуална общност, на която всеки може да стане член, да предлага проекти и да споделя своите мисли, идеи и ценности. Целта е до 2020 година да има една функционираща професионална общност от създатели, иноватори, и предприемачи във всяка една сфера, която да излъчи 20 високоефективни проекта. Те трябва да имат потенциала и възможността да променят средата, в която живеем – не само на локално, но и на европейско и световно ниво. По време на проучването става известно, че у нас едва 20% от работещите фирми притежават експортен потенциал, което е проблем за развитието на цялата икономика.

„Ние стимулираме новите идеи , които вървят в света, да бъдат видими, разпознати и по-плътни в България. Както по отношение на икономическото развитие, така и в обществения процес“, споделя Саша Безуханова, която представи The Changemakers пред Евелина Павлова за сайта www.tripleeye.bg.

Всъщност с друг свой проект – Мрежа от училищни медии – Teenstation, Евелина Павлова е един от „пиновете“ на картата на  двигателите на промяната в България.

„Светът минава през една фундаментална трансформация заради глобалната свързаност, демократизацията на достъпа до информация и нарушения баланс между човек и природа. Този тип нови дадености налагат и нови аксиоми, върху които се градят всички аспекти на живота ни и те се утвърждават в момента. Ние сме свидетели, но и участници в един процес, в който институционализираните модели от вчера вече не могат да обслужват бизнеса днес. Ако до вчера в бизнес средата корпорациите се противопоставяха, за да се спечели съответният пазар, днес конкурентите печелят, защото са заедно на платформи. Всеки има в джоба си по една такава платформа под формата на смартфон със всички апликации, които в същината си са едни конкурентни бизнеси. И те успяват само защото са заедно“, разказва Саша Безуханова.

Сега сякаш всичко изглежда нестабилно, но то е, за да се утвърдят новите идеи и концепции и ние да заживеем според тях. Този период е изключително интересен. Това, което в Move.bg правим от 5 години насам е да трасираме пътя на новото време в България, казва създателката на платформата.

„Заедно с интелекта, идеите и енергията на провиделите ние вървим напред и дефинираме едно ново място и един нов процес в България  – през иновативните проекти на стартиращи компании, които създават решения за света, чрез това, което правят модерни артисти на световни сцени, през резултата на експериментиране в науката. Заедно обаче с партньори в бизнеса и тук и по света. Времето е такова, което предлага инструменти – знанието е достъпно и споделено, но можем да успеем заедно“, подчертава Безуханова.

„Истината е, че ние живеем в две Българии. Едното лице е на най-бедната държава в Европа, с разбити пътища, в която по скоро говорим за корупция, а ценността на успех чрез труд се подменя с това да търкаш билетчета и да разчиташ на късмет. Аз не я виждам тази България. Аз я регистрирам и съм със съзнанието за предизвикателствата, които имаме да преодолеем заедно. Другата България е на хора, които следят тенденциите и ги създават тук. Те са подготвени, експериментират, сдружават се, и споделят знанието си в едни самообучаващи се общности. Все повече хора имат потребност да допринасят за промяната и именно това са „чейнджмейкърите”. Освен добрия пример ни трябва и споделеното знание и именно това е целта на платформата.“

Повече за концепцията, идеите и промяната, от която всички имаме нужда и търсим, а някои вече я създават, научаваме от интервюто на Евелина Павлова със Саша Безуханова, специално за Triple E.Y.E Project:

Още от подкастите на Triple E.Y.E чуйте ТУК