Take This Bottle – всичко за виното от Емил Коралов и Елена Розберг

TAKE THIS BOTTLE e името на най-новата рубрика на Triple E.Y.E Project. Поредицата е създадена от Елена Розберг и винения експерт Емил Коралов. И да, въпреки че това е заглавието на знаменитата песен на Faith No More, тук не става въпрос за музика, а за вино. От подкаста ще научаваме различни истории свързани с гроздовата напитка – от експертната информация и съвети до любопитните светски истории, свързани с производството и, естествено, с пиенето на вино.

За да потвърдим това, в първия епизод ще ви разкажем за Miraval. Това е вино розе, което е популярно като виното на Брад Пит и Анджелина Джоли. Докато любимата холивудска двойка беше заедно, си купи имение във Франция, което още от Средновековието произвежда вино.

Chateaux Miraval /сн. Емил Коралов

Chateaux Miraval има много сериозна история, в която освен вино, има римски философи, холивудски звезди, и цяла галактика от музиканти. Имението е разположено на 600 хектара в долина, през най-ниската част на която е минавал Виа Аурелия – пътят, използван от римляните за експанзия на север към Галия.

Елена Розберг и Емил Коралов на разходка из винените столици на Европа

Имението става известно с производството на вино през 1970 г, когато Жак Лусие – френски музикант и композитор,  купува Миравал. Освен че се заема с нелеката задача да рекултивира съществуващите лозя, той решава да направи културно средище в имението. Замисълът е хора, занимаващи се с различни изкуства, да могат да творят на спокойствие.

Така се появява доста популярното в музикантските среди звукозаписно студио Le Studio de Miraval. Любопитен фект е, че Pink Floyd правят голяма част от записите на The Wall (Стената) именно там. В студиото са творили още Стинг, AC/DC, Rammstein, The Cure, Yes, Sade, Wham!, Cranberries, Muse и др.

Емил Коралов в музикалното студио на шатото

Имението минава през най-различни собственици, когато през 2003 година Брад Пит и Анджелина Джоли го наемат за лятната си ваканция. Те се влюбват в мястото и около 2009 година го придобиват официално. Двамата актьори искат да продължат традицията на производство на вино и правят партньорството с една от най-сериозните винени фамилии на Франция – Перен (Famille Perrin). Те изцяло управляват винарната Chateaux Miraval и стоят зад бранда розе от Прованс – Miraval.

Първата реколта Miraval Rose e 2012 и веднага става хит. Виното влиза в световния топ 100 за 2013, като това е единственото розе в класацията. Причината със сигурност не е известността на Пит и Джоли, а в Перен.

За виното и изключително интересната история на Chateaux Miraval – Емил Коралов в подкаста Take This Bottle:

Всички подкасти на Triple E.Y.E Project може да откриете в профилите ни в Soundcloud и Spotify.