Знаете ли историята на Народния театър? Разказват Евелина Павлова и Здравко Петров

„Ако ние сме търсачи на съкровища, то Здравко Петров и сайтът Historicalroutes.bg са голяма наша находка“, споделя Евелина Павлова – автор на Triple E.Y.E Project. Заедно двамата ще ни разхождат виртуално и реално през многохилядната история на София. На фокус днес е Народният театър „Иван Вазов“.

Според екипа на проекта, който организира маршрути и води ентусиастите към известни, но и непознати и позабравени софийски кътчета,  София може да се гордее заради различните периоди и поврати в своята история, завещали неповторимото разнообразие на културното ѝ наследство.

НТ „Иван Вазов“/ сн. БГНЕС

София е единственият град, в който на едно място има останки от римски улици, около които се издигат: ансамбъл на социалистическото градоустройство (сградите на Президентството, Министерски съвет и ЦУМ), масивният купол на църквата „Света Неделя“, до тях високото минаре на джамията „Баня Баши“, разположена съвсем близо  до еврейската синагога.

Синагогата /Снимки: historicalroutes.bg

Улица „Московска“ пък е като музей на открито за историята на София от античността до първите десетилетия след Освобождението през 1878 г. – години наситени с небивал ентусиазъм и градеж от страна на една млада нация.

По булевард „Цар Освободител“ тържествено са подредени институциите и символите на възстановената българска държава. Всички тези „парчета“, подредени едно до друго, очертават образа и пазят духа на София.

„След срещата със Здравко гледаш София с други очи“, разказва Евелина. „Да, понякога и по-критични, но в повечето случаи по-любопитни, по-забелязващи детайла. Аз по-често се заглеждам в детайлите на сградите и се опитвам да си представя хората, които са живели там преди години. История и истории за София. Това искаме да разкажем и с нашата видео поредица. Първата ни среща е на стълбите на Народния Театър „Иван Вазов“.“

Така започва разходка из софийските градски съкровища на Евелина Павлова и Здравко Петров.

Припомнете си първия епизод от поредицата „Градски съкровища“ ТУК.