Най-големият критик във виното или защо се правят винени класации

Време е за чаша класно вино и Епизод 2 на специалната рубрика на Triple E.Y.E Project – Take This Bottle. В него Елена Розберг и Емил Коралов – винен експерт и издател на DiVino, се фокусират върху критиците,  винените класации, и защо те са важни – и за производителите и за потребителите.

Take This Bottle – всичко за виното от Емил Коралов и Елена Розберг

Защо са важни винените критици? Защото задават трендове. Те може да не ги измислят, но ги задават. Те казват какво е модерно и какво не, кой е най-добър тази година и кой се е провалил. Защо го правят – някои за пари, други – защото имат нужда от това да поучават и направляват, трети може би просто искат да кажат какво мислят. Но важното е, че влияят и както могат да качат някого на върха, могат да сринат друг.

Емил Коралов

Критиците също са хора, и те имат предпочитания и вкусове, споделя Емил Коралов. Някои от тях, обаче се притесняват от това, че могат да сбъркат, че могат да не се харесат с изказванията си, с оценките, с предпочитанията си. Повечето никога не изказват категорично мнение или се крият зад анонимността на големите конкурси. А това там е лесно – комисии от по 10-15 човека, които не знаят точно какво пробват, и често пробите се разкриват след месец, два, когато шумът е отминал. Слагат се оценки, съвестта е чиста, а анонимността е гарантирана.

Днес говорим за другите. Тези, които застават с имената си зад оценките, и за тези, които не им пука.

Носът на критика Робърт Паркър е застрахован за 1 млн. долара

Разбира се, няма само да говорим за критиците, а ще пробваме едни от най-високо оценените от тях вина. Ще се опитаме да видим кой какво харесва, евентуално да разберем защо го харесва, и да научим къде неговото мнение съвпада с нашето и къде не.

Всъщност това е най-важното. Трябва да разберем критиците, за да знаем какво означава като видим една оценка. Защото нямало 100-точково вино. Не, има такова според Роберт Паркър и според WineSpectator. Има и вина, които се разминават с по 10 точки. Как е възможно, ще попита някой. Не само е възможно, това е повече от нормално. Дегустирането е субективен процес. Обективен е химическият анализ. Всички, които се занимават с оценяване на вино се опитват да обективизират субективното. На никой не му се отдава. И в това е интересното, в това е магията на виното. То е различно за всеки. А едно и също вино опитано от един човек в различни моменти всъщност са две много различни вина – Емил Коралов за Triple E.Y.E Project:

Всички подкасти на Triple E.Y.E Project може да откриете в профилите ни в Soundcloud и Spotify.