Take This Bottle 9: Малка Австрия и нейните големи вина

От години Австрия произвежда едни от най-изтънчените вина на света, които възторгват ценителите с неизменно високото си качество, стил и елегантност.

Надали има друга държава в Европа, която от средата на 80-те години на 20 век до днес толкова много да е променила отношението си към винопроизводството и така рязко да е покачила качеството на вината си, както Австрия.

И въпреки това, за много хора по света първият контакт с австрийското вино е изненадващ – виното определено не е нещо, с което те асоциират алпийската република. Там не е ли студено за правенето на вино, често се питат те?

Не, Австрия прави както свежи, ароматни и комплексни бели вина, така и доста елегантни червени. Прави и невероятни естествено пенливи и розета, и десертни.

Австрийските лозя се намират почти изцяло в равнинните региони на страната – в Долна Австрия, разположена около столицата Виена.

Разпростиращата се там Панонска равнина предлага изключително разнообразие от почви и климати, което позволява натрупването на добри захари в гроздето, но и запазване на свежестта му.

(Всички, които искат да научат повече факти за австрийското вино, могат да го направят на информативния сайт на Австрийския Винен Борд – https://www.austrianwine.com/).

Ние само ще открехнем вратата с малко история за флагмана на австрийското вино и не само, в новия епизод на подкаста Take This Bottle с Емо Коралов и Елена Розберг.

А този път имаме и гост – вълшебната Яна Петкова. Тя е възпитаник на Австрийската Винена Академия – клон на British Wine and Spirit Education Trust – и притежател на WSET Diploma.

Тя е един от учредителите и основен лектор в Българската винена академия, винен консултант и журналист, винен съдия, блогър, ресторантьор.  И беше истинско удоволствие да я включим в нашия подкаст 😉

Но ето и малко повече информация в думи за основния им древен бял сорт, нарича се Grüner Veltliner (Грюнер Велтлинер) и заема над една трета от лозарските площи на страната.

В края на 20 век сортът придобива световно признание, не само защото пазарът има нужда от поредната винена мода, но и защото грюнер велтлинерът е универсален играч, който може да обслужи всеки вкус, независимо дали говорим за свежи и плодови, екстрактни и плътни или десертни вина.

Грюнерите могат да бъдат учудващо концентрирани, интензивни и с бургундски потенциал за отлежаване. Най-характерните и търсени, аромати при вината от него са нотките на костилков плод – кайсия, праскова. Иначе той изпълва цяла палитра (с което се обяснява и факта, че австрийска фирма за чаши “Ридел” създава чаша за почти всяко вино на света, но не и за грюнер велтлинер): зряла и сушена кайсия, нуга, зелен лимон, ананас, момина сълза, ябълка, лайка, роза, круша, мента, бадеми, акациев мед, дюля, тютюн, марципан, банан, жасмин, евкалипт, мокра скала, стафиди, карамел, личи, аспержи, кора от черен хляб, зелен чай, и т.н.

Има още много впечатляващи неща, които можете да научите за австрийското вино. Елате на Grand Austrian Tastingна 27 септември, петък, от 13.00 до 20.00 часа в лобито на Хилтън, София, където ще можете да опитате над 60 различни вина.

Чуйте всички епизоди на Take This Bottle тук: 

Още за виното и Take This Bottle: